Makro a Spar plánují společné nákupy zboží

Ekonomika Ekonomika
8. 12. 2010 9:20
Firmy si však nadále ponechají svá vlastní nákupní oddělení
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Společnou firmu, která bude zajišťovat nákup zboží pro oba řetězce, založily obchodní řetězce Makro a Spar. Podle listu Mladá fronta Dnes bude společný podnik Metspa CZ "vyjednávat nákupní podmínky" se společnými dodavateli těchto dvou nadnárodních sítí.

O tom již byli v listopadu písemně informováni dodavatelé.

"Makro a Spar spojily síly pro vyjednávání společných podmínek, které budou výhodné pro dodavatele i zákazníky," řekl deníku generální ředitel Makra Axel Hluchy. Dodal, že od spojení nákupů si firmy slibují urychlení vyjednávání, omezení administrativy a snížení nákladů jak pro dodavatele, tak pro řetězce.

MfD napsala, že i nadále si obě firmy ponechají  nákupní oddělení. Hluchy upřesnil, že před koncem letošního roku zahájí Metspa CZ vyjednávání pouze s omezeným počtem dodavatelů. Dodal, že do budoucna mohou oslovit společné dodavatele.

Vše konzultovali s antimonopolním úřadem

Aby se řetězce nedostaly později do sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, raději s ním založení společného podniku konzultovaly předem.

Makro a Spar mají podle listu ke spojení velkou motivaci. Na českém trhu totiž byly poměrně značně zasažené krizí. Makro je totiž zaměřené na malé podnikatele, přičemž zhruba půlku tržeb mu dělají restaurace a hotely. Právě ty přitom útlum zasáhl nejvíce, protože lidé v rámci úspor omezili stravování mimo domov.

Podobná spojení dosud v Česku moc obvyklá nebyla. Občas se spojili drobní obchodníci, popřípadě družtevní prodejny. Podobnou věc  jako nyní Makro a Spar podle MFD v minulosti zkoušely rakouské řetězce Billa a Meinl.

 

Právě se děje

Další zprávy