E-shopy věří, že letos utrží o 2 miliardy víc než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 12. 2010 15:32
Majitelé internetových obchodů počítají před svátky s tržbami přes 11 miliard od 5 milionů Čechů.
Bez front, tlačenic a bolavých nohou. Internetoví obchodníci věří, že přilákají více zákazníků než před rokem.
Bez front, tlačenic a bolavých nohou. Internetoví obchodníci věří, že přilákají více zákazníků než před rokem. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Platy rostou jen pomalu, nezaměstnanost nijak neklesá, ale majitelé internetových obchodů v Česku očekávají, že jim lidé letos před Vánoci nasypou do pokladen o dvě miliardy korun víc než loni.

Asociace pro elektronickou komerci informovala, že e-shopy odhadují, že jejich tržby letos před svátky přesáhnou 11 miliard korun a alespoň část dárků u nich nakoupí pět milionů Čechů.

"Internetové nakupování je již několik let oblíbeným způsobem pořízení vánočních dárků. Ekonomická krize naučila zákazníky hledat co nejvýhodnější nabídku, kterou nadále nabízí internetové obchody," uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

Vánoční sezona začíná v internetových obchodech dřív než v těch kamenných, Češi se postupně učí neriskovat, že obchod nezvládne doručit zboží před Štědrým dnem. Jako nejzazší termín objednání uvádí většina obchodníků datum 22.prosince.

Navzdory tomu ale Češi začali s vánočními nákupy později něž v loňském roce. "Zatímco loni zákazníci vánoční dárky nakupovali již v říjnu, letos první nákupy odložili až na listopad. Vysvětlujeme si to především teplým počasím, které bylo letos na podzim, díky čemuž zákazníci na Vánoce s takovým předstihem nepomýšleli," konstatoval Martin Rozhoň, ředitel internetových obchodů Vivantis.

Na internet Čechy láká především pohodlí nákupu z domova, ale i nižší slevy než v kamenných obchodech. Aby jejich výhodnost maximalizovali, stále častěji využívají při výběru internetového obchodu cenových srovnávačů.

 

Právě se děje

Další zprávy