Obchodníky čekají těžké časy, tržby v říjnu klesly

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 12. 2010 9:12
Ve srovnání s hubeným loňským rokem se tržby maloobchodníků v říjnu zvýšily jen nepatrně
Vánoční nákupy byly v říjnu ještě daleko. Pokladny obchodníků to pocítily.
Vánoční nákupy byly v říjnu ještě daleko. Pokladny obchodníků to pocítily. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Jako hluché období mezi nákupy pro školáky a začátkem vánoční nákupní horečky se projevil letošní říjen. Obchodníci totiž vydělali méně než v září, ale i méně než před rokem. Čerstvé údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Podle jeho dat od září do října klesly tržby v obchodě o 0,3 procenta, v porovnání s loňským rokem o jedno procento poporostly. Bez zohlednění sezónních vlivů ale byly tržby ve srovnání s loňským říjnem dokonce o 0,7 procena nižší.

A odborníci varují, že obchodníky ještě čekají těžké časy. "Trend maloobchdou se sice pomalu zlepšuje, ale tržby zůstávají slabé. Za letošní rok čekáme nárůst maloobchodních tržeb o 1,0 procento, v příštím roce s námi očekávaným poklesem reálných mezd a stále těsné situaci na trhu práce očekáváme pokles maloobchodních tržeb o 3,0 procenta," předpověděl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Na nízkém meziročním růstu měly hlavní podíl pohonné hmoty, jejichž prodej se snížil o jeden procentní bod. Není divu, že se na nich Češi v říjnu snažili ušetřit. Úřad totiž zároveň informoval, že ceny benzínu a nafty byly v tomto měsíci o 15 procent vyšší.

Tento vliv pomohly vyvážit tržby v oblasti motorismu - za auta a jejich opravy lidé utratili meziročně o 0,9 procentního bodu více.

"Díky pěknému počasí a nízkým pořizovacím cenám se dařilo i prodejům aut, které již většinou v tuto dobu mírně klesají. Dokazují to i výsledky Home Creditu, který poskytl v říjnu na financování ojetých aut o 36 procent více než v říjnu 2009," potvrdil vývoj analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Oblastí, kde tržby rostly ve srovnání s předchozím měsícem, nebylo mnoho. Od září si polepšily hlavně internetové obchody a zásilkové služby, kde prodej stoupl o 9,7 procenta, obchody s použitým zbožím (nárůst o 2,7 procenta), obchody s počítači a mobily (nárůst o 2 procenta) a obchodníci s textilem a obuví (nárůst o 1,4 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy