Němci litují, že přijali euro a nemají marku

Tomáš Fránek
6. 12. 2010 10:41
Pouze třetina lidí má pocit, že jim euro pomohlo
Foto: Evropská komise

Berlín -  Až šedesát procent Němců je přesvědčených, že přijetí eura pro ně osobně nebyl dobrý krok a bylo by lepší, kdyby mohli dál platit markou.

Vyplývá to z průzkumu televizní stanice ARD. Ale i přes odpor k euru si nyní většina Němeců myslí, že je potřeba udělat vše pro stabilitu evropské měny.

Oslabí to naše úspory

Jenom třetina Němců si tak myslí, že jim přijetí eura osobně prospělo, naopak 57 procent lidí je přesvědčeno, že by bylo lépe, kdyby se dál platilo markami. "Až 66 procent lidí se obává, že krize v eurozóně oslabí hodnotu jejich úspor," je uvedeno v průzkumu.

Lidé se ale také myslí, že v současné situaci Německo nemá jinou možnost než pomáhat zachraňovat Irsko.

Podle německých politiků by ale bez eura bylo hůře. "Je důvod lidem vysvětlit, o co by s eurem přišli," uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble pro vydání deníku Bild.

Dodal, že euro ochrání Němce před výkyvy globalizace lépe, než by to svedla národní měna. "Bez eura by byl každý Němec chudší. A bez eura by vypadal hůře i trh práce," varoval spoluobčany ministr.

Eurozóna přežije

Eurozóna se nesmí rozpadnout, dodal Schäuble.

A jakékoli rozdělení eurozóny, například na severní a jižní část, je podle něj také nepřípustné. Dodal přitom, že by to bylo extrémně nákladné. Hlasy, které se v poslední době objevily proti euru, je ale podle Schäubla třeba brát vážně.

Povyk kolem eura z poslední doby podle ministra testuje jeho odolnost, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy