Česko má pivní krizi, ceny zvýší i Plzeňský Prazdroj

Tomáš Fránek
3. 12. 2010 20:28
Ceny piva zvyšují dražší suroviny na jeho výrobu
Foto: prazdroj.cz

Brno -  Český trh s pivem počítá pořádné ztráty, drahé suroviny ale nutí pivovary zdražovat.

Pivo tak zdraží i dominantní firma na tuzemském trhu, Plzeňský Prazdroj. Ten od ledna zvýši svoje ceny v průměru o dvě procenta. Zvýšení cen se týká pouze vybraných značek a typů balení, podrobnosti ale firma zatím neuvedla.

Pivo už zdražovaly i další pivovary v Česku. Staropramen tak zdražil od listopadu sudové pivo v průměru o 4,5 procenta. Už v říjnu zdražilo zhruba o pět procent pivo sedm pivovarů sdružených ve skupině K Brewery. Zdražit půllitr piva o 50 až 70 haléřů plánuje v příštím roce Pardubický pivovar.

Na začátku roku všichni

Plzeňský Prazdroj, součást druhého největšího pivovarnického uskupení ve světě SABMiller, zdražil pivo naposledy letos v lednu v průměru o 4,6 procenta. Ke zdražení na začátku letošního roku sáhla většina pivovarů.

Česko a Slovensko jsou tak podle rakouského deníku Die Presse v "pivní krizi", která je největší od pádu železné opony. Pivovary bojující s poklesem spotřeby zlatavého moku prý navíc ohrožuje konkurence laciného piva z ciziny, a to hlavně z Polska. "Český pivní trh sklouzl do největší krize od změny režimu před 20 lety, zlepšení není ve výhledu," poznamenal deník.

Podle odhadu ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého by se měl celý český pivní trh letos propadnout meziročně až o 12 procent.

Pivovarníci věří, že příští rok bude lepší. „Pokles tuzemského pivního trhu by v příštím roce měl výrazně zpomalit na maximálně pět procent," řekl na začátku listopadu generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář.

Podle Kováře přestanou napřesrok pivovarům prodeje klesat navzdory očekávanému růstu některých výdajů domácností, například za energii. Při svém odhadu vychází šéf druhé největší pivovarnické skupiny v zemi z dostupných makroekonomických prognóz pro příští rok i z očekávání, že na rozdíl od letoška v příštím roce neporoste spotřební daň z piva.

Krize zasáhla

Ekonomická krize zasáhla české pivovarství již loni. Tuzemské pivovary v jejím důsledku loni vyrobily zhruba o šest procent méněpiva než v roce 2008.

Celkový pokles výroby zhruba odpovídal snížení produkce pro tuzemský trh. Výrazněji klesl vývoz piva, který se snížil o více než desetinu; export tak meziročně klesl poprvé v historii Česka.

Produkce výčepních piv pro český trh klesla loni o desetinu, ležáků se naopak vyrobilo téměř o pět procent více než v roce 2008.

 

 

Právě se děje

Další zprávy