Experti: iPady a jim podobné nahradí desetinu počítačů

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 11. 2010 15:22
Trh s počítači roste pomaleji, neumí si poradit s konkurencí tabletů.
Podle odborníků tablety nejvíc sníží prodeje netbooků. Ilustrační foto.
Podle odborníků tablety nejvíc sníží prodeje netbooků. Ilustrační foto. | Foto: www.alza.cz

Stamford - Trh s osobními počítači letos poroste téměř o čtyři procenta pomaleji, než odborníci původně předpokládali. Svůj podíl na tom má stále rostoucí zájem o tablety, tedy o přístroje kombinující vlastnosti notebooku a smartphonem.

Analytická společnost Gartner, která trh s informačními technologiemi sleduje, upravila svůj odhad ze září a očekává, že se letos ve světě prodá 352,4 milionu počítačů, tedy o 14,3 procenta více než za loňský rok.

Pomalejší bude podle nového odhadu i růst trhu s počítači v příštím roce, kdy odborníci snížili původní odhad růstu z 18,1 procenta na 15,9 procenta ve srovnání s rokem letošním.

Lidé chtějí pracovat s daty mimo kancelář

"Tyto výsledky odráží pokles prodeje v důsledku očekávané klesající spotřebitelské poptávky. Nemalý podíl na tom má rostoucí zájem o tablety jako je iPad. Předpokládáme, že do roku 2014 nahradí tablety asi 10 procent osobních počítačů," uvedl analytik společnosti Gartner Ranjit Atwal.

Podle expertů společnosti Gartner jsou totiž zákazníci stále náročnější na využívání dat „za pochodu". Proto tablety a nová generace smartphonů slouží jako doplněk a postupně možná i náhrada za osobní počítače. Nejvíce podle expertů ohrozí v budoucnu prodej mini notebooků

"Výrobci počítačů nedokážou s těmito inovacemi držet krok a stále spoléhají na zvyšování prodeje pomocí klesající ceny. Jak trh s osobními počítači zpomaluje, budoucnost budou diktovat ti obchodníci, kteří se odlišují spíše úrovní služeb a technologickými inovacemi než objemem prodeje a cenou," upozornil analytik George Shiffler.

 

Právě se děje

Další zprávy