Chcete stálý dohled nad dětmi? Zajděte do supermarketu

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 11. 2010 20:40
Supermarkety obohatí sortiment i o sledovací zařízení velikosti krabičky od sirek
Kdo vám dá do kapsy tenhle přístroj, může pomocí SMS kdykoliv zjistit, kde se nacházíte.
Kdo vám dá do kapsy tenhle přístroj, může pomocí SMS kdykoliv zjistit, kde se nacházíte. | Foto: Macro Weil

Brno - V kteroukoliv denní dobu můžete zjistit, kde se vaše dítě nachází. Stačí jen odeslat SMS zprávu a přístroj, který má váš potomek v kapse, vám doručí GPS souřadnice jeho momentální polohy.

Pro úzkostlivé rodiče dar z nebes, pro řadu jiných nástroj na omezení osobní svobody.

Společnost Macro Weil vyrábí ve spolupráci s mobilním operátorem T-Mobile zařízení umožňující kdykoliv zjistit polohu člověka, který má u sebe přístroj velikosti krabičky od sirek se sim kartou uvnitř.

Už nyní je přístroj T-Loc k dostání v některých internetových obchodech, společnost nyní vyjednává o jeho prodeji marketech obchodních řetězců. "V současné době vedeme jednání s některými obchodními sítěmi a počítáme s tím, že od jara příštího roku budou lokalizační jednotky součástí běžného sortimentu," uvedl obchodně technický ředitel Macro Weil Petr Pilin.

Zařízení je určené zejména pro zvýšení bezpečí dětí, ale lze jej použít například i pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, či dohled nad pohybem vlastního auta a jiného majetku.

Ale také pro sledování kohokoliv jiného, aniž by o tom sledovaný věděl.

Klady převyšují nad zápory

Že je T-Loc velmi snadno zneužitelný pro sledování člověka, který si není vědom, že má přístroj právě u sebe, si uvědomuje i jeho výrobce.

"Jeho zneužití nelze zabránit. Není naším cílem být Velkým bratrem, ale zvýšit bezpečí těch, na kterých nám záleží. T-Loc lze využít i dalšími způsoby, například jsme jednali s horskou službou o možnostech jeho využití. Podle mého názoru pozitiva jednoznačně převažují nad negativy," argumentuje Pilin.

Stejného názoru je i společnost T-Mobile. "Toto zařízení mohou využít nejen rodiče pro dohled nad svými potomky, ale uživatel lze jej umístit třeba na jízdní kolo či kočárek a vědět tak, kde se jeho majetek nachází. Zařízení monitorující pohyb služebních či soukromých vozidel, ale i osob je na trhu celá řada, a to dlouhou dobu. Na možné zneužití je možné se ptát při zavedení jakékoliv nové technologie či služby. Vše vždy záleží na konkrétním uživateli," podotkl vedoucí týmu externí komunikace operátora Jiří Janeček.

Bezpečí nebo omezení osobní svobody?

Zástupcům občanského sdružení Iuridicum Remedium, kteří se problematikou sledování a omezování osobní svobody zabývají, se ale celý systém vůbec nelíbí.

"Masovému rozšíření takovéhoto zařízení by měla předcházet odborná debata. Podle našeho názoru jde jen o snahu vydělat na elementárním strachu rodičů o své děti. Zneužití ve vztazích mezi dospělými je navíc nasnadě. Jde o narušení soukromí, porušení práva na svobodu pohybu, což je neakceptovatelné," poznamenala Kateřina Hlatká ze sdružení.

Ani zástupci Úřadu na ochranu osobních údajů nepovažují přístroj za zvlášť přínosný. "V souvislosti s případy ztracených dětí se objevil i nápad umístit dětem čip pod kůži. Podle našeho názoru jde ale o extrémní řešení, po kterém není třeba sahat, pokud jsou jiné způsoby, jak bezpečí zajistit," konstatovala mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Z hlediska zákona jsou totiž podobná sledovací zařízení v pořádku. "Z pohledu zákona o ochraně osobních údajů nevidím v samotné technologii problém. Obdobné systémy mohou legálně využívat i firmy k monitoringu služebních vozů. Vždy je však nutné zajistit, aby se k údajům o konkrétních osobách nedostala třetí strana. Pak by byl možný konflikt se zákonem," vysvětlila Klára Valentová z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Psycholog: Vždycky záleží na podání

Obavy rodičů jsou sice pochopitelné, ale i jejich děti mají nárok na soukromí, tvrdí odborníci v diskusi o sledování dětí.

"Chápu, že zvlášť u menších dětí použití podobného zařízení stojí za úvahu, zejména pokud například cestují daleko do školy. Od staršího školního věku by ale už mělo jít o vzájemnou domluvu mezi rodičem a dítětem, věc vysvětlení a vzájemné domluvy. Dítě by si mělo být vědomé toho, že jde o jeho bezpečí a ne o nástroj kontroly," upozorňuje psycholog Jiří Brančík.

Zneužití přístroje v partnerských vztazích se podle něj sice nabízí, ale chorobní žárlivci si podle něj způsob, jak partnera nebo partnerku sledovat našli vždy, i bez existence navigace nebo mobilního telefonu.

 

Právě se děje

Další zprávy