Špičkových ski areálů je v Česku málo, vládne průměr

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 11. 2010 10:52
Kvalita areálů není jen o výšce hor.
Krize držela Čechy v domácích ski areálech, teď se zase vrací do Alp. Ilustrační foto
Krize držela Čechy v domácích ski areálech, teď se zase vrací do Alp. Ilustrační foto | Foto: Luční bouda

Praha - Pokud sáhneme po hodnocení lyžařských areálů podle zahraničního vzoru, má Česko nejvyšší počet těch tří a dvouhvězdičkových. Do hodnocení nepatří pouze rozloha či délka sjezdovek, ale také možnost vyžití po skončení lyžování a úroveň služeb.

Právě tam mají české areály největší nedostatky. Výsledkem je, že pětihvězdičkovým hodnocením se podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur může chlubit jen dvanáct areálů, stejný počet získal čtyři hvězdičky.

Pětačtyřicet míst bylo ohodnoceno třemi hvězdičkami, jednapadesát jen dvěma. Areály jsou v Česku hodnocené podle tohoto vzoru od roku 2002.

Pětihvězdičkové areály

SKIAREÁL Špindlerův Mlýn (Krkonoše)

Janské Lázně (Krkonoše)

Skiareál Lipno (Šumava)

Spartak Rokytnice (Krkonoše)

SKI areál Herlíkovice a Bubákov (Krkonoše)

SKI PEC (Krkonoše)

Ski areál Ještěd (Ještědský hřbet)

Harrachov (Krkonoše)

Špičák - Železná Ruda (Šumava)

Kouty nad Desnou (Jeseníky)

Lanová dráha Ramzová (Jeseníky)

Skiregion Buková hora Čenkovice - Červená Voda (Orlické hory)

"Co se týče českých lyžařských areálů, jelikož výšku našich hor nenatáhneme, bylo by potřeba vytvořit perfektní doplňkové služby, aby naše střediska mohla těm alpským alespoň trochu konkurovat. Jedná se například o zajímavé gastronomické speciality, perfektní  chování pracovníků vůči návštěvníkům, atraktivní volnočasové aktivity či propojení skipasů pro více středisek či sjezdovek," navrhuje mluvčí a viceprezident Asociace Tomio Okamura.

Češi si domácí areály jako místo své zimní dovolené volí v necelém milionu případů z celkového milionu a půl zimních dovolených. Už na přelomu let 2008 a 2009 dali v obavách z nadcházející krize přednost tuzemským střediskům a počet zahraničních výletů do Alp se snížil o 10 procent, Češi je vyměnili za místní hory.

Stejný stav trval i přes loňskou sezonu, ale v letošním roce už cestovní kanceláře očekávají návrat vyššího zájmu o lyžařské zájezdy do Alp a to přibližně o 10 procent.

"Co se týče zahraničních zimních pobytů, tak z našich analýz vyplývá, že asi 85procent Čechů směřuje na lyžařské pobyty do zahraničí vlastním autem a jen přibližně 15 procent autobusem. Asi 70 procent Čechů stále preferuje k ubytování apartmány bez stravy, jelikož jsou levnější a zbylých 30 procent Čechů volí hotel s polopenzí," dodal Okamura.

Nejoblíbenější zemí pro zimní dovolenou je Rakousko, následuje Itálie a Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy