Inženýr chtěl dostat do EU 40 tisíc žárovek. Zabaveno

Tomáš Fránek
22. 11. 2010 6:15
Celníci v Německu zabavili na letišti 40 tisíc klasických žárovek, které podnikatel Siegfried Rotthäuser nabízí jako tepelné koule
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Kolín na Rýnem/Brno - Pokus obejít zákaz prodeje klasických žárovek v Evropské unii tvrdě narazil na hranicích Německa.

Celníci zabavili na letišti v Kolíně nad Rýnem 40 tisíc žárovek, které si v Číně objednali podnikatel Siegfried Rotthäuser a jeho bratr. Úřady nyní budou zkoumat, zda žárovky označené jako zdroj tepla neobsahují výbušniny, což je ale formální trik, jak zastavit zakázané zboží.

Podnikatel Rotthäuser se totiž rozhodl vyzrát na nápad Bruselu zakázat klasické žárovky, který považuje za nesmyslný. Proto ty, které dovezl z Číny, označil oficiálně za malá topná tělesa. Nabízí je jako akční umění pod názvem "tepelné koule". Prodal jich už několik tisíc, lidé mají o klasické žárovky obrovský zájem.

Kde je demokracie?

Inženýr z Essenu svým postupem protestuje proti legislativě, kterou Brusel podle něj "zavádí bez opory v demokratických a parlamentních postupech".

Celníci ale pro akční umění neprojevili žádné pochopení a žárovky zabavili. Začali je zkoumat kvůli podezření na porušení bezpečnosti výrobků a výbušnin. Podle hejtmanství v Kolíně nad Rýnem budou experti posuzovat, zda jsou žárovky bezpečné.

Rotthäuser je přesvědčen, že postup celníků způsobil tlak ministerstva životního prostředí, které chce prosadit nařízení Evropské unie o zákazu prodeje klasických žárovek. Na druhou stranu si pochvaluje, že nemohl mít lepší reklamu pro své zboží (a také občanskou iniciativu), než postup, jaký zvolily úřady.

Jeho bratr Hannot Rotthäuser označil celou akci za kriminalizaci a uvedl, že náklady na zásilku dosáhly 30 tisíc eur.

Rotthäuser své tepelné koule nechává vyrábět v Číně a na webové stránce http://heatball.de je popisuje jako akční umění. Nabízí je po 1,69 eura (asi 42 korun) a první várka 4000 kusů se prodala během tří dní.

Pralesy raději než rtuť

Rotthäuser slíbil, že 30 eurocentů z každé prodané žárovky daruje na záchranu deštných pralesů. To je podle něj lepší způsob, jak chránit přírodu, než investovat do úsporných žárovek, které obsahují toxickou rtuť.

Na svých internetových stránkách nyní vyzývá lidi, aby proti zabavení žárovek protestovali. „Chceme novou diskusi o smyslu zákazu používání žárovek," uvádí podnikatelé ve své výzvě.

Postup německých úřadů už vyvolal velkou diskusi na většině internetových serverů v zemi. „Německé úřady trpí nedostatkem smyslu pro humor," napsal jeden z čtenářů u internetového vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Od 1. září nesmí podle nařízení Evropské unie na trh žárovky s výkonem 75W a vyšším. Jde o další krok, který má z trhu vytlačit neúsporné žárovky. Už od minulého roku se nesmí vyrábět a prodávat 100 wattové žárovky.

Další změna na spotřebitele čeká za rok, kdy se na trh přestanou uvádět žárovky s příkonem 60 wattů. Ještě o rok později pak zákaz bude platit pro všechny žárovky a k dostání už budou jen úsporné varianty svítidel. Rokem 2016 skončí také prodej halogenových žárovek. V té době už by měly být na trhu EU k dostání žárovky minimálně energetické třídy B a zvláštní halogenové minimálně třídy C.

 

Právě se děje

Další zprávy