O víkendu je poslední možnost poslat do USA těžší balík

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2010 12:21
Velké balíky budou přes oceán putovat jedině v podpalubí lodí
Tyto balíky jsou příliš velké a těžké
Tyto balíky jsou příliš velké a těžké | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud budete chtít v pondělí poslat do USA svým známým či příbuzným větší balík leteckou poštou, odejdete z pošty s nepořízenou. Česká pošta totiž přestane od 15. listopadu kvůli hrozbě terorismu doručovat letecké zásilky do USA o hmotnosti přes 453 gramů. Informovala o tom mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Těžší balíky bude možné posílat pouze tzv. ekonomickou cestou, tedy po zemi a po moři. To ovšem trvvá několikanásobně déle. zatímco letecky jde zásilka do USA maximálně několik dní, lodí po moři to trvá tři až čtyři týdny. 

Pošta dosud běžně přijímala poštovní zásilky do USA o hmotnosti až 30 kilogramů.

Opatření se týká všech zemí

Nařízení má jedinou výjimku. "Toto opatření se netýká podavatelů, kteří mají s Českou poštou uzavřen dlouhodobý obchodní vztah, a to po dobu delší než 30 kalendářních dnů a zároveň mají na České poště založenou korespondenční a účtovací adresu. Zásilky těchto klientů bude pošta přijímat k letecké přepravě i nadále," dodala mluvčí.

Neuspějí ani ti, kteří by chtěli poslat letecky zásilku z jiné země, například z Německa či Rakouska. Velké balíky totiž na území USA nesmí přijít z žádné země na světě.

USA tak reagují na to, že v leteckých zásilkách směřujících do USA a v poštovních balících do dalších zemí se v posledních týdnech objevily výbušniny. V říjnu teroristé z jemenské Al-Káidy odeslali zásilky obsahující trhavinu PETN schovanou v zásobnících do počítačových tiskáren.

Balíčky byly odeslány na adresu židovských organizací v Chicagu. Jedna ze dvou náloží byla nalezena v nákladním letadle americké společnosti UPS na středoanglickém letišti East Midlands a druhá v letadle firmy FedEx na letišti v Dubaji.

 

Právě se děje

Další zprávy