Startuje supermarket Drive-In, nakupuje se přímo z auta

Tomáš Fránek
12. 11. 2010 13:40
V Česku chce Tesco zatím začít s nabídkou nákupů potravin přes internet
Hyper Albert Vestec
Hyper Albert Vestec | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hannover/Brno - V Německu se otevřel první supermarket, který funguje jako restaurace rychlého občerstvení - zákazník si svůj objednaný nákup vyzvezdne z okýnka přímo ve svém voze, do obchodu vůbec nemusí.

První prodejnu svého druhu otevřel ve městě Isernhagen u Hannoveru řetězec Real, který patří společnosti Metro. Jde o zkušební projekt, zákazníci jej budou moci využívat do poloviny příštího roku.

"Pak se rozhodneme, zda a jak jej rozšíříme do dalších měst v Německu," uvedl v deníku Die Welt mluvčí společnosti Markus Jablonski.

Projekt funguje tak, že si zákazník doma po internetu objedná, co by si přál nakoupit a prodavači mu nákup připraví. Samotný nákup z auta pak nezabere víc jak pět minut, podle přání zaměstnanci drive-in prodejny nákup složí přímo do kufru auta.

Objednat a vyzvednout

"Objednávka musí přijít nejméně dvě hodiny předem," uvedl Jablonski. Ceny jsou podle něho stejné jako v ostatních prodejnách řetězce, navíc zákazník zaplatí pouze jedno euro jako poplatek za vyřízení objednávky.

Metro chce dosáhnout týdenního obratu 50 000 eur. V současnosti má drive-in supermarket podle mluvčího v průměru každý den 30 zákazníků.

"Bezpochyby je to koncept budoucnosti," uvedla německá expertka na maloobchod Bianca Casertanoová z analytického centra Planet detail. Podle dalších expertů ale tímto způsobem prodeje obchody přijdou i část tržeb, lidé si totiž přímo v prodejně často nakoupí víc než původně plánovaly.

V Německu jsou už běžné nákupy potravin přes internet, zboží zákazníkům doveze až domů donášková služba. Podle Svazu německého maloobchodu dosahuje podíl prodeje potravin na celkovém obchodu přes internet zatím jen půl procenta.

Kdy začne Tesco?

V Česku jsou zatím nákupy potravin přes internet na začátku, řetězce se do tohoto typu prodeje moc nehrnou a o Drive-In obchodech zatím neuvažují. Potraviny tak v Praze a Brně rozváží specializované firmy.

Svůj projekt plánuje také Tesco, které zatím rozváží nákupy jenom v Praze. V rozhovoru pro list Financial Times budoucí ředitel firmy Philip Clarke sdělil, že Tesco plánuje spustit nákupy přes internet nejprve v Polsku, pak by měla následovat Česká republika a také Čína.

Tesco nákupy po internetu už dvakrát odložilo. "Příští rok rozjedeme internetové nakupování. Lidé si na internetu vyberou potraviny či jiné zboží, zaškrtnou si čas, kdy jim má být nákup dovezen, a my to doručíme," sliboval přitom v srpnu roku 2008 šéf Tesca Phil Clarke.

 

Právě se děje

Další zprávy