Inspektoři našli v Kauflandu zkažené čínské fazole

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 11. 2010 15:40
Zákaz prodeje znamená, že celá zásilka - sedm tun - se musí zlikvidovat
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stahuje z prodeje barevné fazole původem z Číny. V kontrolovaných baleních, které do Česka dovezla firma Foodish, byla plíseň, navíc zapáchal, uvedla pro ČTK Petra Hoferková ze SZPI.

Inspekce zkontrolovala balení v prodejnách řetězce Kaufland, kde byl pětisetgramový výrobek prodáván pod názvem Fazole barevné Arax.

"Během kontroly u společnosti Kaufland byl v baleních zjištěn výskyt zrn napadených plísní. Po otevření obalu fazole také vykazovaly silný zápach po plísni," uvedla Hoferková. Kaufland podle ní zakoupil téměř 4000 balení fazolí, závadné šarže musí vyřadit z prodeje.

Společnost Foodish se sídlem v Rudné u Prahy do Česka dovezla celkem 19 tun barevných fazolí. Kontroloři SZPI zadrželi ještě ve skladech firmy kvůli podezření na zdravotní závadnost asi sedm tun. Do obchodní sítě, tedy i mimo řetězec Kaufland, firma distribuovala přes 4300 kusů balení fazolí, které SZPI klasifikovala jako nevyhovující. Datum trvanlivosti některý závadných šarží výrobků je až do poloviny příštího roku.

Podívejte se do galerií, jaké výrobky zakázala Česká obchodní inspekce

 

Právě se děje

Další zprávy