ČSÚ: Zahraniční turisté se do Česka pomalu vracejí

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 11. 2010 10:25
Zvýšil se počet hostů v hotelích a penzionech i počet nocí, které v Česku strávili. Hlavní podíl na tom mají cizinci
Nejvíce rostl počet hostí luxusnějším hotelům. Ilustrační foto.
Nejvíce rostl počet hostí luxusnějším hotelům. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Brno - Krize je na ústupu, lidé se vrací k cestování. Pocítili to i čeští podnikatelé v cestovním ruchu, když se letos v létě začali do Česka vracet zahraniční turisté.

Podle údajů Českého statistického úřadu jich ve třetím čtvrtletí přijelo do ubytovacích zařízení v republice 4,4 milionu hostů, což je o 2,7 procenta více než před rokem. Počet jen hostů ze zahraničí se zvýšil o sedm procent, naopak Češi přijížděli méně často.

Turisté navíc mírně prodloužili dobu, kterou v Česku strávili. Počet přenocování v hotelích, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních stoupl meziročně na 14,1 milionu, tedy o 0,7 procenta. Opět na tom, mají nejvyšší podíl cizinci, kteří počet nocí strávených v Česku zvýšili o 5,1 procenta, naopak Češi jejich počet o 2,5 procenta snížili.

Nejvíce pokles přenocování u tuzemských turistů pocítily chatové osady a kempy navzdory nadprůměrně teplému červencovému počasí. Srpnové ochlazení a vlna povodní v některých oblíbených lokalitách pro mnohé v podstatě ukončila sezónu v půlce.

"Naopak výrazný růst přenocování pokračoval v hotelech nejvyšších kategorií s dominancí zahraniční klientely. V pětihvězdičkových vzrostl jejich počet o 17,4 % a čtyřhvězdičkových o 10,9 %," uvádí statistický úřad ve zprávě.

"Velké hotely bojovaly o klienty především nízkou cenou - cenová hladina zůstala ve srovnání s loňským rokem stejná, ubytovatelé ale ve větší míře využívali možnosti upravovat ceny online a na poslední chvíli nabízeli svým potenciálním klientům ubytování za velmi výhodné ceny," doplnil údaje Tomáš Nezdara z ubytovacího portálu Hotel.cz.

Praha táhne nejvíc

Největším tahákem je pro cizince jednoznačně hlavní město, kam zamíří 63 procent všech zahraničních turistů. Podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je právě to problém.

"Ukazuje to na obrovskou a klíčovou bolest našeho cestovního ruchu a tím je fakt, že se většina turistů koncentruje dlouhodobě pouze do Prahy, jelikož české regiony nejsou schopné nabídnout skutečně atraktivní západní standart služeb a společensko - kulturního vyžití. Takovou koncentraci turistů pouze do hlavního města nemá žádná skutečně vyspělá západní země, jelikož ve vyspělém světě dochází k rozptylu i do regionů," upozornil Okamura.

Dalším problémem je podle něj pokles či stagnace tržeb navzdory rostoucímu počtu turistů. "Nárůst je vykoupen neskutečně levnými cenami českých hotelů, bohužel totiž platíme za problémovou destinaci ( kapsáři, taxikáři, směnárny a podobně), takže se musíme v současnosti velmi cenově podbízet, aby naše země byla vůbec schopna turisty přilákat," připomněl.

 

Právě se děje

Další zprávy