Tržby v obchodech rychle rostou. Vánoční sezóna začíná

Ekonomika Ekonomika
8. 11. 2010 9:35
Český statistický úřad přišel s novými čísly o vývoji maloobchodu
Nákupní centra se budou s blížícmi se svátky naplňovat víc a víc
Nákupní centra se budou s blížícmi se svátky naplňovat víc a víc | Foto: Veronika Skálová

Praha - Nejen podle kalendáře, ale i podle nejnovějších údajů o utráceních v obchodech se Vánoce blíží.

Maloobchodní tržby zrychlily růst na 3,5 procenta, uvedl v pondělí ráno Český statistický úřad. Potvrzuje se tak trend z posledních let, že prakticky okamžitě s koncem léta začnou lidé více nakupovat. Vrchol pak přichází těsně před vánočními svátky.

V srpnu, až dosud posledním známém měsíci, tržby rostly meziročně o 2,8 procenta. Nyní je to opět o něco více. Hlavní podíl na zářijovém růstu měl vyšší prodej automobilů a nepotravinářského zboží.

Větší tržby, ale méně peněz

"Maloobchodní tržby se v tomto roce v reálném vyjádření pravděpodobně udrží v plusu kolem jednoho procenta. Toho však bylo dosaženo i za přispění výrazných slev, takže maloobchodníci na svých účtech vidí méně peněz než loni," glosoval novou statistiku Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Příští rok podle Brožky pravděpodobně ještě víc poklesnou tržby, analytik očekává pád o zhruba tři procenta s tím, jak se omezí mzdy ve veřejném sektoru a zvýší se nezaměstnanost.

Nejrychleji kromě prodeje nových aut rostly útraty ve specializovaných prodejnách s textilem a obuví (o 19,8 procenta). Podle některých prodejců začali lidé letos o něco dřív nakupovat zimní oblečení včetně sportovního. Výrazně se zvýšil i prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 13 procent). Lidé víc utráceli i za kulturu a rekreaci (o 7,7 procenta) a počítače (o 6,2 procent).

 

Právě se děje

Další zprávy