Šéfka ČOI, která tajila výsledky kontrol, skončila

Petr Kučera Petr Kučera
5. 11. 2010 14:02
Inspekci dočasně povede člověk, kterého chtěla šéfka odvolat

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek odvolal z funkce ústřední ředitelku České obchodní inspekce Janu Příhodovou. Vedením dočasně pověří Jana Štěpánka, ředitele inspektorátu ČOI pro Středočeský kraj a hlavní město Prahu.

"ČOI je zmítána vnitřními a vnějšími spory a dokonce musí čelit soudním žalobám. Ústřední inspektorát vedle toho dlouhodobě neplnil správní lhůty, panují pochybnosti o zadávání zakázek a množí se stížnosti na jeho vedení. Nebyl jsem také spokojen s komunikací dosavadní ředitelky jak s veřejností, tak s ministerstvem jako řídícím orgánem," říká k důvodům jejího odvolání ministr Kocourek.

Zmíněné skutečnosti se podle něj negativně podepisují jak na samotné kontrolní činnosti, tak na hospodaření inspekce. 

Média i veřejnost kritizovala Příhodovou hlavně kvůli neochotě zveřejňovat výsledky uskutečněných kontrol. Ředitelka tvrdila, že jí to neumožňuje stávající legislativa (podrobnosti v tomto rozhovoru). Podle řady odborníků je však tento argument nesmyslný a posláním ČOI je naopak varovat spotřebitele před těmito prodejci. Výsledky kontrol ale nesmějí obsahovat chyby tak, jako tomu v pár případech bylo.

Ministerstvo už přichystalo zákon, který výslovně umožní zveřejňování výsledků alespoň u prodejců pohonných hmot. Výsledky kontrol v jiných oborech však zatím neřeší.

Sídlo České obchodní inspekce
Sídlo České obchodní inspekce | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kdo prodává nekvalitní benzin? Konečně se to dozvíme
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
Na internetu je seznam pump, které neprošly kontrolou

Příhodová nastoupila do funkce v dubnu 2007, jmenoval ji tehdejší ministr a Kocourkův stranický kolega Martin Říman.

Vystřídá ji ten, koho sama chtěla odvolat

Příhodová s důvody ani formou odvolání nesouhlasí. "ČOI jsem převzala ve velmi nepřehledném stavu - od organizace po hospodaření, což prokázaly i pořízené audity. Dosáhla jsem optimalizace organizační struktury a zefektivnění kontrolních činnosti, dodržování lhůt i výrazných úspor v hospodaření a zvýšila tak důvěru občanů v kontrolní systémy státu," říká.

Odvolaná ředitelka nesouhlasí ani s tvrzením ministra Kocourka ohledně špatné komunikace. Od jeho jmenování do funkce se prý nepodařilo sejít se s ním osobně, nicméně zasílala ministerstvu všechny potřebné podklady a informace včetně návrhů na další optimalizaci kontrolních činností. Bez problémů prý dopadly i kontroly veřejných zakázek vyhlášených ČOI.

Příhodová naznačuje, že za jejím odvoláním mohou být lidé, které kvůli neplnění úkolů, překračování pravomocí nebo obtížné komunikaci odvolala. Konkrétně zmiňuje právě Jana Štěpánka, který ji teď podle Kocourka dočasně nahradí.

Sídlo České obchodní inspekce
Sídlo České obchodní inspekce | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
Rekordní pokuta od ČOI: Sedm milionů pro benzinku
Na internetu je seznam pump, které neprošly kontrolou
 

Právě se děje

Další zprávy