Pozor na nádražní stánky,často nedodrží míru,varuje ČOI

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 11. 2010 12:25
Třetina stánků nedodržela předpisy, zjistila kontrola
Zpříjemnit si čekání občerstvením nebo nákupem v jiném stánku? Pozor na správnou míru a vrácené peníze. Ilustrační foto.
Zpříjemnit si čekání občerstvením nebo nákupem v jiném stánku? Pozor na správnou míru a vrácené peníze. Ilustrační foto. | Foto: ČD

Praha - Cestou na vlak obvykle nebývá moc času se porozhlížet kolem a většina cestujících tedy spoléhá, že si občerstvení koupí ve stáncích nebo trafikách přímo na nádraží. V jedné třetině ale mají „šanci", že nedostanou správnou míru, nebo se nedozví, kolik kupované zboží stojí.

Právě na nádražní stánky a další provozovny se zaměřila kontrola České obchodní inspekce. Den před státním svátkem, kdy předpokládali kontroloři zvýšený počet cestujících, prověřili celkem 95 provozoven na nádražích v Česku. Chyby zjistili u 32 z nich.

"Mezi nejčastější porušení právních předpisů patřilo nedodržení deklarované míry nebo hmotnosti podaných porcí nápojů nebo pokrmů, předražení kontrolního nákupu (v jednom případě o 11 korun a ve druhém případě o 50 korun), prodávané výrobky nebyly označeny předepsanými údaji, neinformování spotřebitele o ceně výrobků v prodejní nabídce v souladu s cenovými předpisy," uvedl mluvčí inspekce Tomáš Vozáb.

Našly se nebezpečné výrobky

Inspektoři ale objevili na stáncích i výrobky, které se pro svou nebezpečnost v Česku nesmí prodávat, a které byly uvedené ve vyhledávacím systému Rapex.

Kontroloři rozdali celkem 17 pokut ve výši 17 500 korun, v šestnácti případech zahájili správní řízení a zakázali používat šest úředně neověřených měřidel.

"Vzhledem k  míře zjištěných nedostatků budou kontroly se stejným zaměřením zařazovány operativně i nadále do plánu kontrolních akcí," uvedla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

 

Právě se děje

Další zprávy