Máte elektromobil či hybrid? Pak u Ikey parkujete lépe

Radek Pecák Radek Pecák
5. 11. 2010 11:15
IKEA chce mít i vlastní půjčovnu elektrických automobilů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Inter Ikea Centre Group

Praha - Nikoli ČEZ, magistrát některého velkého města či některá z automobilek, ale nábytkářský gigant IKEA přišel jako první s konkrétním plánem podpory elektrické mobility.

Podle serveru Autofox.cz si tato švédská firma zvolila střední Evropu jako jeden z pilotních regionů pro podporu elektromobility.

Pracovníci IKEA v Česku jezdí s Toyotami Prius, které kromě benzinového motoru využívají i elektrický pohon.  „V současnosti je 90 % našeho vozového parku tvořen právě těmito hybridy, a to včetně vozů managementu," řekla v rozhovoru pro Autofox manažerka Ikea pro oblast ekologie Marcela Pokorná s tím, že v blízké budoucnosti firma počítá s elektromobily.

Na parkovištích před svými obchodními domy chystá vybudovat parkovací stání s dobíjecími stanicemi. „Máme předběžnou dohodu s dodavateli dobíjecích stanic a dodavateli elektrické energie o instalaci infrastruktury na parkovištích v obchodních zónách Avion Shopping Park v Česku (Praha, Brno, Ostrava), na Slovensku (Bratislava) a v Maďarsku ," řekla pro Autofox Pokorná. Podle ní je reálné, že první dobíjecí stojany budou sloužit majitelům elektromobilů a plug-in hybridů v roce 2011.

Zelená parkovací místa už jsou 

Patřičnou infrastrukturu pro dobíjení elektromobilů a hybridů IKEA chce vybudovat také u nového obchodního domu v Praze 5 - Zličíně. Měl by být otevřen do jednoho roku od vydání stavebního povolení, tedy na přelomu let 2011 a 2012.

Ti, kdo přijedou do Ikey s hybridním autem či dokonce elektromobilem nakupovat už nyní, budou to mít do obchodu blíže než jiní zákazníci, podobně jako třeba invalidé. Například před Ikeou na Černém mostě jsou již speciální zelená parkovací místa určená právě pro ekologické vozy.

IKEA chce dokonce elektromobily v budoucnosti půjčovat. „Do budoucna plánujeme půjčování elektromobilů našim zákazníkům za účelem odvozu zakoupeného nábytku do jejich domovů či na chaty," sdělila pro Autofox Pokorná.

 

Právě se děje

Další zprávy