Bůh nic nedá, Evropská unie do energetiky pošle biliony

Tomáš Fránek
10. 11. 2010 12:01
Nový plán Evropské komise počítá s tím, že se spotřebitelé budou více podílet na nákladech spojených s obnovitelnými zdroji
Foto: Reuters

Brusel/Praha - Lidé v Evropské unii musí počítat s tím, že se z vlastních peněženek výrazněji než dosud budou podílet na rozvoji obnovitelných zdrojů energie.

Plánuje to Evropská komise, podle které se bez příspěvků od spotřebitelů nemůže mohutně investovat do rozvodů, které elektřinu z obnovitelných zdrojů dostanou do sítě a k zákazníkům.

Evropská unie bude muset v příštích deseti letech investovat do energetiky bilion eur, tedy téměř 25 bilionů korun. Vyplývá to z energetické strategie do roku 2020, kterou dnes představila Evropská komise.

Brusel navrhuje, aby energetické projekty, které mají strategický význam pro evropskou sedmadvacítku, mohly snadněji a rychleji získat stavební a další povolení. "Aby se strategické projekty urychlily, Evropská komise navrhuje jednodušší a kratší stavební povolení. Unie by měla stanovit maximální dobu pro udělení povolení a získání případných dotací EU," uvádí energetická strategie. 

Týkalo by se to především obrovských projektů, které zasahují více členských států EU. Za typický příklad lze považovat například vybudování větrných elektráren v pobřežních vodách Severního a Baltického moře, které plánuje hned několik energetických společností. Celkový instalovaný výkon má dosáhnout 140.000 MW. Pro srovnání výkon jaderné elektrárny Temelín dosahuje 2000 MW.

Musíme postupovat rychle

„Evropa potřebuje investice do energetické infrastruktury co nejrychleji," uvedl podle online deníku Welt.de eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Komise tak chce prosadit, aby lidé platili vyšší poplatky za obnovitelné zdroje a z nich se investovalo do nových sítí.

„Náklady na přenos energie z velkých větrných parků od Severního moře do Kolína nad Rýnem nebo Stuttgartu jsou vysoké a jde o peníze, které musí zaplatit každý z nás. Je jenom Bůh a lid a Bůh nebude platit nic," řekl komisař.

Plán komise volá po rozsáhlé rekonstrukci nezateplených budov a nevyhovujících distribučních sítí, po pevné zahraniční politice při vyjednávání dovozu energie a větších pravomocech při prosazování nové infrastruktury.

"Investice potřebné do roku 2020 se odhadují na jeden bilion eur, aby se splnily cíle energetiky a klimatu," uvádí dokument komise, ze kterého citovala agentura Reuters. "Cen energií se rostoucí investiční potřeby dotknou," dodává zpráva.

Analýza předpokládá, že se do roku 2020 postaví či zmodernizuje 50 000 kilometrů elektrických přenosových sítí.

Účty porostou

Kvůli velkým investicím do ekologických zdrojů v oboru ale půjdou nahoru i účty za elektřinu. Dopad tohoto prodražení se má ale zmírnit díky vyšší energetické účinnosti.

Evropská komise by měla rovněž v polovině příštího roku navrhnout investiční pobídky pro majitelé domů, které by je měly vést právě k energetickým úsporám. Úspory by měly dosáhnout do roku 2020 až 20 procent proti současnému stavu, každá domácnost by tak měla ušetřit v průměru až 1000 eur ročně, tedy až 25 000 korun. 

"Abychom měli efektivní, konkurenceschopnou a nízkouhlíkovou ekonomiku, musíme naši energetickou politiku poevropštit a stanovit několik málo priorit," řekl novinářům eurokomisař pro průmysl Günther Oettinger. Podle něj v energetice příliš dlouho převládaly národní zájmy jednotlivých členských států EU.

Dnešní zveřejnění energetické strategie by měly v příštích 18 měsících následovat konkrétní legislativní návrhy. Změny v evropské energetické politice má symbolicky odstartovat summit EU, který se uskuteční 4. února příštího roku a jehož jediným tématem bude právě energetika.

 

 

Právě se děje

Další zprávy