Krize přinesla eshopům půl milionu nových klientů

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 11. 2010 11:42
Internetové obchody čekají tržby pouze za zboží mezi 10 a 13 miliardami korun.
Internetovým obchodům začíná hlavní sezona.
Internetovým obchodům začíná hlavní sezona. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Bohatého Ježíška, kterého lidé obvykle připojují k vánočním pozdravům, očekávají české internetové obchody. Zásluhu na tom má odcházející ekonomická recese.

"Krize pro nás měla pozitivní dopad. V jejím průběhu přibylo internetovým obchodům v Česku asi půl milionu nových zákazníků. Část představuje přirozený vývoj s rostoucí popularitou nakupování online, významná část z nich ale přišla hledat nižší ceny," uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Obchodníci očekávají, že podíl vánočních tržeb na těch celoročních se významněji nezmění - bude představovat zhruba třetinu z nich. Asociace očekává, že pouze za zboží prodávané ve virtuálních obchodech utrží obchodníci letos 30 miliard korun. "Vánoční tržby se tak budou pohybovat mezi deseti a třinácti miliardami korun," dodal Vetyška.

Jeden z největších internetových obchodních domů v Česku očekává dokonce o polovinu vyšší tržby. "Očekáváme, že zákazníci za letošní Vánoce utratí více peněz než loni, pokles není pravděpodobný. Pro Mall.cz predikujeme 50% nárůst tržeb mezi prosincem 2009 a 2010," konstatoval generální ředitel obchodního domu Marek Liška.

Zároveň ale předpokládá, že průměrná částka, kterou lidé za vánoční dárky nakoupené na internetu bude nižší než v minulosti.

"Je možné, že průměrná hodnota objednávky bude letos historicky nejnižší, z loňských přibližně 3000 korun se může dostat až na 1500 korun. V obratech však bude tento pokles kompenzován větším množstvím zakoupených kusů zboží, zde očekáváme oproti loňsku minimálně 100 procent nárůst," dodal Liška.

Druhy zboží, které lidé prostřednictvím virtuálních obchodů nejčastěji nakupují, se nezměnily ani v krizi. A stejně jako v minulých letech čekají obchodníci největší nápor zájmu těsně před svátky.


 

Právě se děje

Další zprávy