Svatomartinská vína vybrána, rekord je letos zaručen

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 10. 2010 17:09
Lahví s mladým vínem bude letos až 1,75 milionu.
První lahve letošního Svatomartinského se otevřou 11. listopadu v 11 hodin. Největší košt se pořádá tradičně na brněnském Náměstí Svobody.
První lahve letošního Svatomartinského se otevřou 11. listopadu v 11 hodin. Největší košt se pořádá tradičně na brněnském Náměstí Svobody. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Nejenže se naplní nejoptimističtější vize, ale počet lahví Svatomartinského vína, které se letos dostane na tuzemský trh, pravděpodobně dokonce překoná tyto odhady.

Odborná komise totiž v uplynulých dnech dokončila výběr vzorků, které se letos budou moci chlubit oficiální značkou Svatomartinské. Celkem ji získalo 90 vinařství, které tak označí 238 vín z letošních hroznů.

"Letos se nám přihlásilo 98 vinařských firem, které dodaly k senzorickému ohodnocení rekordních 310 vzorků vín. Na základě posouzení nezašlých komisí může jít letos na trh 238 Svatomartinských vín od 90 vinařských firem," uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, které hodnocení Svatomartinských vín zajišťuje.

Navíc už je potvrzeno, že na trh půjde minimálně 1 606 tisíc lahví mladého vína, což je víc než počítaly i nejoptimističtější předpovědi. Celkový počet lahví na trhu by mohl dosáhnout i 1,75 milionu lahví. Rekord letos padne navzdory slabé úrodě, která je na polovině desetiletého maxima.

Nejpopulárnější odrůdou pro výrobu mladého Svatomartinského vína je Müller Thurgau a Svatovavřinecké. Následuje je Modrý portugal a letošní novinka mezi povolenými odrůdami Muškát moravský.

"Spotřebitelé tak na trhu od 11. listopadu, kdy se Svatomartinská vína slavnostně otevírají, najdou 117 bílých, 64 červených a 57 růžových svatomartinských vín," shrnul ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Vinařský fond vlastní značku Svatomartinské od roku 2005 a pravidelně ji propůjčuje vínům, která splňují předem stanovená kritéria. Prodej mladých vín tradičně podporuje masivní reklamní kampaň.


 

Právě se děje

Další zprávy