Multimilionářem můžete být dvakrát. Ve středu a v pátek

Zdeněk John
27. 10. 2010 11:34
V osudí jsou rekordní výhry: 113 milionů a 123 milionů, ale hlavně vyšší tržby Sazky.

Praha - Hned ve dvou číselných loteriích se tento týden hraje o překonání nejvyšší částky, kterou kdy díky sázení v Česku vyhrál jednotlivec.

Ve sportce, jejíž tah je na pořadu ve středu večer, je v banku 113 500 000 korun, v páteční hře Euromiliony pak ještě víc: 123 100 000 korun.

Pokud se někdo trefí do černého, vyplatí mu Sazka, která obě hry organizuje, nejvíc peněz ve své historii.

Ale není to jen týden potencionálních multimilionářů, své žně zažívá hlavně Sazka. Příslib mimořádných výher potřebuje k tomu, aby nalákala k terminálům víc lidí, případně aby je přiměla vsadit více peněz.

"V číselných loteriích hraje jackpot zásadní roli. Pokud se hraje o alespoň 80 milionů korun, zájem sázejících roste zhruba o třetinu. Pokud je ve hře 100 a více milionů, je zájem vyšší o polovinu," řekl Aktuálně.cz mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Pravidelní sázející si vsadí více sloupců (nebo dokonce tiketů) a do hry se zapojí i sváteční sázkaři.

Drobné na oslavu: půl milionu

Dosud nejvyšší individuální výhra padla v srpnu 2003, kdy Sazka nejmenovanému člověku vyplatila 112 931 592 korun. Padl i vyšší jackpot - 148 583 028 v roce 2002 - ale ten si rozdělili dva výherci.

Sazka drží jména šťastlivců v tajnosti a vždy prozrazuje jen to, v jakém z krajů si vsadil. Výhru vyplácí najednou do šedesáti dnů po ověření pravosti tiketu. "Pokud má výherce zájem, na místě v centrále Sazky mu vyplatíme až půl milionu, aby měl takříkajíc na oslavu," popsal mluvčí Zikmund.

Výhru sto milionů a vyšší zatím Sazka zaznamenala čtyřikrát - třikrát ve sportce a jednou ve stíracích losech.

Matematicky je mimořádně nepravděpodobné splnit podmínky, aby se ze sázejícího stal multimilionář. Například ve sportce musí trefit všech šest čísel ze 49, ale ani to nestačí. Musí si navíc vsadit takzvaný plný tiket včetně doplňkové hry Šance - to znamená utratit u Sazky nejméně 170 korun. A aby měl nárok na superjackpot, musí mít další pořádný kus štěstí - poslední číslo jeho sázenky se musí shodovat s posledním číslem zmíněné hry Šance.

Superjackpot odolává

Superjackpot zavedla Sazka teprve nedávno, právě proto, aby umocnila marketingově výhodný dojem vysokých výher. "SuperJackpot, o který se hraje teprve od února, zatím nepadl. Jeden z výherců už matematické podmínky splnil, neměl však vsazený plný tiket včetně Šance a spokojit se musel "pouze" s obyčejným jackpotem," připustil Zikmund. Obyčejný jackpot je narozdíl od superjackpotu o padesát milionů menší.

Sazka letos dosud vydělala více než miliardu korun po zdanění, a to při klesajících tržbách. Na ně mělo rozhodující vliv právě to, že firmě nepřálo štěstí: nevycházela taktika s jackpoty. První pořadí padalo třikrát častěji než v minulosti, takže se výherní částka nevyšplhala dostatečně vysoko.

Příští rok spustí svou novou číselnou loterii také konkurence Sazky, společnost Fortuna. Její představitelé možná překvapivě dávají najevo, že nebude sázet na stejnou zbraň jako Sazka, tedy na extrémně vysoké výhry. "Pravidla hry, nebo spíš více her, ještě nemáme, na to je příliš brzy. Určitě chceme konkurovat spíš velkou nabídkou her pro sázkaře, nikoliv monohamilionovými jackpoty," řekl Aktuálně.cz Vladan Crha, manažer komunikace Fortuny.

Oběma firmám i jejich dalším konkurentům jde o hodně. V Česku se prosází ročně více než 120 miliard korun. A číselné loterie jsou zlatý důl. "Loterijní trh vytváří marže, které jsou o 50 procent vyšší než ty, které generuje kurzové sázení," uvedl nedávno Jiří Bunda, šéf Fortuna Entertainment Group.

 

Právě se děje

Další zprávy