Hrozny lapaly slunce, vinaři se teď musí víc otáčet

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 10. 2010 12:06
Hroznů je málo, proto je vinaři nechali déle na vinicích. Měli co dělat, aby stihli vyrobit Svatomartinské.
Vinaři sklízeli na poslední chvíli. Ilustrační foto.
Vinaři sklízeli na poslední chvíli. Ilustrační foto. | Foto: www.valihrach.cz

Brno - Dát hroznům šanci nalapat poslední sluneční paprsky a zároveň stihnout včas vyrobit mladé víno.

Vinaři na Moravě i v Čechách mají letos necelé tři týdny před otvíráním Svatomartinského víc napilno než kdy jindy.

Nepřízeň počasí v letošním roce, která srazila objem sklízených hroznů pod dlouhodobý průměr, se snažili vynahradit delším působením podzimního slunce. To má napomoci zvýšení obsahu cukru a rozvinutí příslušných aromat.

Výrobci si tak ale zkrátili dobu zbývající k přípravě mladého vína, které už pošesté ponese oficiální značku Svatomartinské.

"Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně tři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Vinaři sklízeli hrozny v hraničních termínech a nemohou si tedy dovolit jakoukoli komplikaci při výrobě," konstatoval Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.

Nejde jen o to, nalahvovat mladé víno včas k zahájení jeho prodeje 11. listopadu. Kdo se chce o oficiální označení s logem ucházet, musí projít hodnocením odborníků a splnit nároky kladené na Svatomartinské.

Komise zasedla už tento týden a znovu se sejde příští týden, výsledky svého hodnocení oznámí v pátek 29. října. Vinaři tedy museli s výrobou začít už ve druhé půli září.

"Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter," shrnul obecnou charakteristiku Babisz.

Padne další rekord?

Navzdory nepřízni počasí, které snížilo úrodu hroznů na polovinu desetiletého průměru, by mělo být v Česku letos vyrobeno rekordní množství lahví mladého vína.

Vinařský fond, který ochrannou známku od roku 2005 vlastní, odhaduje, že počet lahví neklesne pod 1 100 tisíc lahví, vyrobených v loňském roce. Nejoptimističtější odhady hovoří o rekordním počtu 1 600 tisíc lahví.

 

Právě se děje

Další zprávy