Jsou ceny skipasů v Rakousku férové? Jdou po tom úřady

Tomáš Fránek
21. 10. 2010 16:05
Prověřit je chce antimonopolní úřad za pomoci unikátní metody z USA
Lyžař
Lyžař | Foto: Aktuálně.cz

Brno/Vídeň - Unikátní statistická metoda ze Spojených států, která byla vyvinuta při obnově lokalit zničených hurikánem Katrina, má dát odpověď na to, zda jsou ceny skipasů v Rakousku férové k zákazníkům.

Rakouský antimonopolní úřad začal šetřit, zda provozovatelé středisek - sdružení ve skupině Ski Amadé - neuzavřeli kartelovou dohodu o cenách denních pernamentek.

Množí se totiž stížnosti, že ceny jsou ve všech střediscích stejné. A to bez ohledu na počet sjezdovek, vleků a lanovek.

Šetření cen skipasů je důležité i pro lyžaře z Čech a Moravy, rakouské Alpy jsou totiž nejoblíbenější lokalitou, kam se lidé z Česka vydávají lyžovat. Sdružení Ski Amadé zastřešuje pět lyžařských regionů s 860 kilometry sjezdovek a 270 vleky a lanovkami je největší v Rakousku.

Zjistíme kde je pravda

Všechna střediska je možné navštívit s jediným skipasem, jeho cena na den má být letos asi 38 eur (932 korun).

Ceny skipasů sdružení už jednou antimonopolní úřad šetřil. Jediný skipas nezrušil, ale provozovatelé středisek se zavázali k tomu, že ceny budou stanovovat samostatně.

"Dodržování tohoto závazku prověřujeme. Výsledky by měly být v polovině prosince," uvedl šéf rakouského antimonopolního úřadu Theodor Thanner. Podle něj úřadu pomůže při šetření unikátní statistické metoda z USA, která byla poprvé použita při hodnocení nabídek na obnovu lokalit po hurikánu Katrina.

V potaz se berou ceny a údaje o nákladech i rozhodnutí o nabídkách a podíl na trhu. "V americkém státě Ohio se díky tomuto postupu podařilo odhalit kartel dodavatelů mléka do škol, v Nizozemsku zas dohodu obchodníků s krevetami," uvedli zástupci rakouského antimonopolního úřadu.

Lyžařské sdružení Amadé bere podle svého výkonného ředitele Christopha Eisingera zkoumání antimonopolního úřadu s klidem. Eisinger uvedl, že si každý provozovatel stanovuje tarify denních permanentek "úplně autonomně a vychází jen z širokého cenového rozpětí".

Existuje vlekařská mafie?

Podle deníku Der Standart jsou lyžaři v hodnocení nabídky lyžařského sdružení nejednotní. Podle některých ceny ovlivňuje vlekařská mafie.

"V Tyrolsku prodával jeden supermarketový řetězec denní permanentky za poloviční cenu. K jedné dostal člověk druhou gratis, aby nabídli zákazníkům výhodnější lyžování. Po pár akcích to skončilo, protože vlekařská mafie to shora stopla," uvedl jeden z lyžařů.

Lyžařská střediska v Rakousku patří mezi oblíbené místa také pro lyžaře z Česka. Ročně jezdí do Rakouska lyžovat na tři sta tisíc Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy