Češi stále víc propadají biopotravinám, i za vyšší ceny

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 10. 2010 13:34
Lidí, kteří si aspoň jednou v roce koupili bio produkt je víc než polovina.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Veronika Skálová

Praha - Potraviny bez zbytečné chemie lákají Čechy stále víc bez ohledu na vyšší cenu. Podíl těch, kdo si letos ani jednou nekoupili výrobek s označením bio klesl na 47 procent z loňských 52 procent.

V průzkumu mezi zákazníky to zjistila společnost Tesco. Podle jeho výsledků se zvýšil i počet těch, kdo si na zkoušku některý bio produkt koupili a chtějí se k němu vrátit. Zatímco loni bylo takových zákazníků 7 procent, letos je jich rovná čtvrtina.

"Nejvíce si je biopotraviny oblíbili lidé s vyššími příjmy. Až šedesát pět procent z nich je ochotno si za bio i připlatit. Třicet pět procent zákazníků by dokonce akceptovalo cenu o 10 % vyšší, než je průměrná cena zboží, které není biokvality," uvedl Petr Baudyš, ředitel oddělení kvality Tesco.

Nejméně je kupují lidé s nízkými příjmy

Zájem o biopotraviny zjevně souvisí i s výší příjmů. Ve skupině se středními příjmy už je těch, kdo kupují biopotraviny, 55 procent, 38 procent z nich by akceptovalo o deset procent vyšší cenu než za klasické potraviny.

Nejmenší zájem o bio produkty je mezi skupinou zákazníků s nízkými příjmy. Patnáct procent z nich si už několikrát biopotraviny koupilo, 26 procent z nich je vyzkoušelo a v budoucnu se k nim plánuje vrátit.

Objem trhu se blíží ke dvěma miliardám

Spotřeba biopotravin v Česku neustále roste a zvyšovala se i v loňském roce, kdy tržby maloobchodů v důsledku krize neustále klesaly. Růst se však zpomalil.

Češi v loňském roce utratili za biopotraviny 1,8 miliardy korun. Maloobchodní řetězce měly na jejich prodeji podíl 74 procent, tedy o 6,5 procenta výš než o rok dřív. Jejich podíl se začal zvyšovat v roce 2008, kdy první řetězce přišly s vlastními řadami biopotravin. Kromě Tesca nabízí vlastní řadu také Interspar, Albert, drogerie Rossman a Billa.

Své postavení v loňském roce ztrácely specializované prodejny.

 

Právě se děje

Další zprávy