Němci jako Češi, solární energie jim prodražuje účty

Tomáš Fránek
18. 10. 2010 12:57
Němci zaplatí příští rok výrazně větší příspěvek na obnovitelné zdroje, může za to rozmach solární energie
Foto: Jan Langer

Brno - Lidé v Německu zaplatí v příštím roce výrazně vyšší příspěvek na obnovitelné zdroje, za zvýšením o 72 procent je mohutný rozmach solárních elektráren.

Podle deníku Financial Times naroste cena příspěvku z letošních 2,05 centů na 3,53 centu (asi 85 haléřů) za kilowatthodinu. Čtyřčlenná rodina tak bude muset v průměru zaplatit 70 eur (asi 1700 korun) ročně navíc.

Německo podobně jako Česko zažívá mohutný růst solárních elektráren, za prvních osm letošních měsíců se meziroční nárůst objemu solární elektřiny z fotovoltaiky v Německu odhaduje na 50 procent.

Ceny porostou

Podpora pro solární elektrárny by navíc měla také v Německu zdražit elektřinu. "V roce 2011 by mohly vzrůst minimálně o deset procent," předpověděl Manuel Frondel, odborník na energetiku Rýnsko-vestfálského institutu pro hospodářský výzkum.

Podle Holgera Krawinkela ze sdružení na ochranu spotřebitelů to pro domácnosti s běžnou spotřebou bude znamenat, že průměrně zaplatí za elektřinu měsíčně o 14 eur (344 korun) víc než letos.

Německo má přitom v plánu do roku 2030 získávat až 50 procent elektřiny právě z obnovitelných zdrojů. Pokud ale bude pokračovat současným tempem, už v roce 2020 bude na 40 procentech.

Německo je nyní evropskou jedničkou ve výrobě elektřiny ze slunce, celé odvětví zaměstnává na 70 tisíc lidí. Německé úřady už přitom kvůli rychlému růstu solárních elektráren v září potřetí snížily podporu těchto elektráren.

Německá vláda garantovala pro fotovoltaická zařízení výkupní ceny na 20 let - stejně jako je tomu v Česku-, a to mnohem vyšší než u jiných obnovitelných zdrojů.  Oproti konvenčnímu proudu z uhelných elektráren stojí solární elektřina v Německu dokonce zhruba desetkrát víc.

Miliardy eur podpory

Loni byly v Německu vybudovány fotovoltaické elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 4000 megawattů (MW) a pro letošek se odhadoval nejméně dvojnásobek. To při dvacetileté garanci výkupní ceny představuje 100 miliard eur (2,46 bilionu korun), spočítal nedávno nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Příplatek na obnovitelné zdroje energie byl v Německu zaveden v roce 2000 s cílem pomoci dotovat přechod z tradičních zdrojů na zdroje obnovitelné. 

Příplatek platí největší producenti energií přímo menším producentům solární a větrné energie, stejně jako zpracovatelům biomasy. Kompenzují jim tak vyšší náklady, než jaké mají tepelné elektrárny. Placení příplatku má v Německu širokou politickou podporu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy