Sázka na cenu proudu nevyšla, zdražení neuteče nikdo

Tomáš Fránek
14. 10. 2010 15:30
Fixace cen na příští rok nezabrání zdražení elektřiny, ušetřit je možné na burze
Foto: Jan Langer

Brno - Sázka stovek lidí i firem na to, že elektřina bude razantně zdražovat, opravdu vyšla, jenže skutečnou výhru jim nepřináší. Stejně jako běžní zákazníci elektrárenských společností i ti, kteří si zafixovali ceny proudu, zaplatí víc. V nejlepším případě neušetří tolik, kolik mohli: jejich naděje rozbořily sluneční panely.

Prudký a politiky neregulovaný rozvoj solárních panelů přinese zdražení elektřiny pro všechny. Tedy i pro ty, kteří zariskovali a s vidinou stejných nebo nižších plateb si zafixovali cenu elektřinu na příští rok.

Zajistit si takto cenu na úrovní letošního roku nabízí například RWE v programu Stabil do roku 2012 nebo Pražská energetika, která nabídla fixaci cen také do roku 2012. 

Zdražení srazí úspory

Nabídka se ale vztahuje pouze na silovou elektřinu, která tvoří pouze necelou polovinu celkové ceny elektřiny.

"Příspěvek na obnovitelné zdroje je však obsažen v další, regulované složce cen, na kterou nemají dodavatelé žádný vliv a jejíž výši určuje Energetický regulační úřad," řekl ekonom Milan Tichý ze společnosti Ametys.

Právě u této části se čeká prudký růst. Vláda na svém posledním zasedání schválila návrh kroků, které mají zajistit, aby ceny stouply pro domácnosti o pět a pro firmy o sedm procent, původní odhad Energetického regulačního úřadu mluvil o zdražení více než dvojnásobně vysokém.

Úspory na burze

Na ceně silové elektřiny je přitom možné nákupem na burze ušetřit, ceny se drží proti červenci nebo srpnu nízko. Zdražení elektřiny kvůli slunečním elektrárnám ale úspory z nákupu na burze výrazně sníží.

Ministerstvo vnitra tak nakoupilo na burze elektřinu na příští rok a mělo by proti letošnímu roku uspořit asi 38 milionů korun.

Foto: MPO, MŽP

"Zkušenost je taková, že v posledních okamžicích dochází k významnému poklesu ceny. Mě osobně překvapily poslední vteřiny a cena, které resort dosáhl, je opravdu skvělá," uvedl místopředseda Českomoravské komoditní burzy Kladno Jaromír Čermák.

Podobné nakoupil levnější silovou elektřinu Zlínský kraj a kraj Vysočina. Zlínský kraj tak by tak mohl ušetřit až 23 milionům korun, zvýšení cen elektřiny kvůli solární energii může srazit úsporu až o polovinu.

"Pokud by došlo ke zdražení o 20 procent z titulu započtení té takzvané ekologické energie, zvláště tedy těch nešťastných fotovoltaických elektráren, tak bychom ušetřili jenom 12,3 milionu korun," řekl hejtman Stanislav Mišák.

Jak ušetřit stokoruny

Lidé mohou také podle ekonoma Tichého snížit svoje účty s dražší elektřinou o stovky korun. To pokud budou porovnávat ceny jednotlivých dodavatelů. „Ty se nyní v různých regionech země liší o stovky korun. Příští rok to nebude jiné," uvedl Tichý.

Například nyní je na jihu Čech mezi nejdražší a nejlevnější nabídkou rozdíl čtyři sta korun, podobná situace je v Praze.  A v moravských krajích se dá změnou dodavatele elektřiny ušetřit jenom dvě sta až tři sta korun ročně.

O to, o kolik elektřina pro domácnosti a firmy v příštím roce vzroste, zatím rozhodnuto není. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka mají vládou schválená opatření snížit avizované zdražení elektřiny v příštím roce do deseti procent.

 

Právě se děje

Další zprávy