Obchodníci potřebují Vánoce. Tak je vyhlásili už teď

Ekonomika Ekonomika
14. 10. 2010 10:09
Zemědělci mají žně v červenci, obchodníci o Vánocích. Ale rádi by s nimi začali co nejdřív.
Tak už pojďte, lákají obchodníci nakupující. Vánoce jsou prý za dveřmi
Tak už pojďte, lákají obchodníci nakupující. Vánoce jsou prý za dveřmi | Foto: Best of Realty

Praha, Brno - Nemohli jste je minout, pokud nakupujete ve velkých obchodních centrech. V některých z nich už obchodníci vytáhli na oči zákazníků zatím jen nenápadnou, ale přesto jasnou výzdobu - za chvilku jsou Vánoce, přesvědčují vás s pomocí plakátů, výloh, cenovek či jiných marketingových tahů.

Už třetí rok za sebou budou vánoční svátky obdobím, které alespoň zčásti zahojí rány maloobchodu, kterému klesly tržby na úrovně, na které před velkou krizí nebyl zvyklý.

Proto se už v polovině října začínají objevovat zaručené tipy, co bude hitem letošních vánoc či rady, abyste nenechali nákup na poslední chvíli.

Jeden z nejčerstvějších návodů, že nakupovat se má včas, poskytli brněnští obchodníci.

„Letos je ideální nakupovat vánoční dárky v říjnu nebo v listopadu. V obchodech je již dostupné vánoční zboží a lidé se nemusí potýkat se zástupy dalších nakupujících," poradila Martina Procházková, marketingová manažerka brněnského Avion Shopping Parku. „Největší nákupní nápor tradičně očekáváme během adventních víkendů. V těchto dnech do nákupní galerie zavítá až sto dvacet tisíc návštěvníků denně," upozornil Martin Kondrát, ředitel brněnské Galerie Vaňkovka.

Obchodníci vědí, že Vánoce budou nákupním obdobím, ale zdaleka nepadne rekord v tržbách starý tři roky. „Očekáváme, že lidé budou nakupovat spíše drobnosti. Stále totiž doznívá krize, kvůli které zákazníci investici do nákupu vánočních dárků podstatně více zvažují," uvedla  Juřičková Dagmar Juřičková, marketingová manažerka IKEA Brno.

Zákazníci budou letos podle očekávání obchodníků ještě více vyčkávat s většími nákupy na zimní výprodeje, které propuknou už 26. prosince. „Před Vánoci lidé nakupují spíše maličkosti pro své nejbližší. V povánočních výprodejích zase pořizují větší a nákladnější věci," uvedl Petr Hloušek, marketingový manažer nákupního centra Královo pole. „Vzhledem k ekonomickému vývoji lze letos očekávat, že lidé budou nákupy odkládat na výprodeje ještě častěji než v minulých letech," vysvětlil Hloušek.

 

Právě se děje

Další zprávy