Pozor, sleduje vás Google. Vidí, i jak draho nakupujete

Ekonomika Ekonomika
12. 10. 2010 10:09
Google bude sledovat, jak se vyvíjí inflace - přes vývoj cen na internetu
Viceprezidentka společnosti Google Marissa Mayerová představuje novinku: Google Instant.
Viceprezidentka společnosti Google Marissa Mayerová představuje novinku: Google Instant. | Foto: Reuters

Londýn - Google se pouští na neznámou půdu - bude měřit inflaci. Americká internetová firma se tak pustí do "konkurenčního boje" se statistickými úřady celého světa.

Respektovaný britský list The Financial Times napsal, že Google vytváří vlastní měření inflace pomocí indexu, kterým bude každý den sledovat vývjo cen internetových nákupů. Index už dostal jméno a zkratku, Google Price Index (GPI).

Sledováním, kolik lidé platí při nákupech přes internet, se bude inflace měřit mnohem rychleji než dosud, soudí hlavní ekonom firmy Google Hal Varian.

Až dosud uznávané indexy inflace většinou přinášejí stará čísla. Ve chvíli, kdy je statistické úřady zveřejní, už vlastně neplatí - jsou přinejlepším měsíc, někdy dva měsíce stará.

O projektu GPI Varian mluvil v pondělí na konferenci amerického Národního sdružení podnikových ekonomů (NABE) v Denveru a označil jej za dílo ve vývoji. Google se podle něj zatím nerozhodl, zda bude index publikovat.

Možnost bezprostředního sledování cenové hladiny by mohlo zrychlit reakce centrálních bank na vývoj ekonomiky. Chronickým problémem měnové politiky je podle ekonomů právě často výrazné zpožďování jejích kroků za aktuální situací ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy