Asociace upozornila na nábytek obsahující formaldehyd

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 10. 2010 12:56
Koncentrace nebezpečné látky dvojnásobně překročila povolenou normu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nábytek, který vás doslova otráví, objevila na českém trhu Asociace českých nábytkářů. Skříňový nábytek z Běloruska totiž obsahuje dvojnásobné množství formaldehydu, než povoluje norma.

Škodlivá látka, která patří mezi karcinogenní látky a způsobuje podráždění, alergické reakce, poškození sliznic i centrální nervové soustavy nebo jater, se z nábytku uvolňuje do vzduchu. Formaldehyd obvykle pochází z lepidla, které obsahují dřevotřískové desky.

Nábytek, který je součástí kancelářské soustavy Ergo vyrábí podle označení běloruská společnost Involux. "Kromě kancelářského nábytku tato společnost vyrábí i nábytek do dětských pokojů," upozornil Tomáš Lukeš, tajemník asociace.

Na nebezpečnou látku v nábytku upozornila asociace distributora, kterým je znojemská společnost Lenza. Zároveň na výrobek upozorní Českou obchodní inspekci, aby jej nahlásila do evropského výstražného systému Rapex.

Asociace odhaduje, že v České republice se prodávají desítky tun nábytku ze zahraničí, který formaldehyd obsahuje, obvykle patří k nejlevnějšímu sortimentu na trhu, který prodávají velké nábytkářské řetězce.

Místní výrobci poukazují na to, že do Česka se dováží nekvalitní ale levné výrobky ze zahraničí a přitom tuzemská nábytkářská tradice skomírá.

Hodnota výroby nábytku v Česku se loni meziročně snížila o 16 procent na 47 miliard korun. Vývoz výrobců nábytku se snížil ze 43,44 miliardy korun v roce 2008 na loňských 38,5 miliardy. Hodnota dováženého nábytku klesla meziročně o 12 procent na 22,5 miliardy korun. Loni zaměstnávaly tuzemské nábytkářské firmy 31 831 pracovníků, což je meziročně o 5019 zaměstnanců méně.

Útraty Čechů za nábytek v posledních letech rostly a velkoplošným prodejnám zaměřeným na nábytek a bytové doplňky dává při nákupu přednost téměř polovina českých zákazníků. Kvůli hospodářské krizi lidé ale útraty omezili a konkurenční boj mezi prodejci nábytku přitvrdil.

 

Právě se děje

Další zprávy