Češi milují české filmy a 3D. Pokladny kin se plní

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 10. 2010 16:03
Čeští diváci míří k dalšímu rekordu. Návštěvnost stoupla za osm měsíců o milion, tržby překročily miliardu korun.
Jendím z hitů letošního roku byla i trojrozměrná Alenka v říši divů. Tržby českého filmu Kajínek ale nepřekonala.
Jendím z hitů letošního roku byla i trojrozměrná Alenka v říši divů. Tržby českého filmu Kajínek ale nepřekonala. | Foto: Disney

Praha - Trojrozměrná podívaná a české filmy lákají před plátna českých film stále více lidí. Podle statistik Unie filmových distributorů totiž v letošním roce lámou rekordy tržby i návštěvnost českých kin.

Lidé do pokladen nasypali za prvních osm měsíců letošního roku 1,055 miliardy korun, čímž pokořili loňskou rekordní částku 818 milionů.

Jedním důvodem pro rostoucí tržby je stoupající návštěvnost. Zatímco v roce 2009 přišlo za osm měsíců do českých kin 8,088 milionu diváků, letos to do konce srpna bylo 9, 345 milionu.

Zároveň ale tržby zvýšilo rostoucí vstupné, které mimo jiné souvisí i s boomem 3D filmů. Průměrná cena jedné vstupenky do kina v Česku jen za první pololetí stoupla o 15 korun na 113 korun za lístek.

Hlavním tahákem se pro české diváky staly jednak výpravné filmy promítané ve 3D, na něž jsou zároveň o několik desetikorun dražší vstupenky, ale také původní české filmy.

Premiéra filmu Kajínek - dvojník Jiřího Kajínka
Premiéra filmu Kajínek - dvojník Jiřího Kajínka | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Ve druhé půlce roku lákal diváky Kajínek režiséra Petra Jákla, který do pokladen kin přinesl do konce září 82 milionů, i Román pro muže z pera Michala Viewegha s tržbami 30 milionů korun. Kajínek tak v tržbách překonal i 3D Alenku v říši divů režiséra Tima Burtona, která vydělala 60 milionů korun.

Stále větší podíl návštěvnosti i tržeb jde na vrub čtyřiadvaceti českých multikin, která stáhla v loňském roce 87 procent tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy