Tesco druhému propadu nevěří, zvýšilo zisk o 14 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 10. 2010 10:02
Šéf řetězce věří, že svět vytáhnou z krize rozvíjející se trhy.
Uniformy zaměstnanců Tesco Stores.
Uniformy zaměstnanců Tesco Stores. | Foto: Tesco

Londýn - Žádný návrat na dno se nekoná, růst je stabilní a neotřesitelný, hlásí třetí největší maloobchodní prodejce světa, řetězec Tesco Stores.

Ve fiskálním pololetí totiž britskému gigantu stoupl zisk před zdaněním a bez mimořádných položek o 14,1 procenta na 1,79 miliardy liber, tedy v přepočtu na 50,7 miliardy korun.

Generální ředitel společnosti Terry Leahy řekl v telefonickém interview pro agenturu Reuters, že neočekává pád rozvinutých ekonomik zpět na dno podle teorie krize s dvojitým dnem.

"Když se podívám na psychologii zákazníků a na sílu rozvíjejících se trhů, myslím, že je možné vytáhnout Evropu a Spojené státy do stabilního růstu," tvrdí Leahy, který z čela společnosti odejde v březnu příštího roku do penze.

Nejvíce vydělává ve Velké Británii

Tesco provozuje přes 4800 obchodů ve 14 zemích světa a je po Wal-Martu a Carrefouru třetím největším maloobchodním řetězcem na světě.

Tržby společnosti za pololetí končící 28. srpnem stouply o 7,1 procenta před zdaněním a dosáhly tak 29,8 miliardy liber. Dvě třetiny tržeb přitekly do pokladny Tesca v domovské Velké Británii.

V Česku působí řetězec od roku 1996, jeho značku nese 68 hypermarketů, 41 supermarketů, 25 malometrážních prodejen Tesco Express, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic.


 

Právě se děje

Další zprávy