Víno místo peněz? Proč ne, v nejhorším ho můžete vypít

Petr Novotný, Investiční web
25. 9. 2010 13:00
Investice nemusí mít jen klasickou podobu akcií, fondů, dluhopisů či zlata
Foto: www.valihrach.cz

Praha - Víno je reálná investice. Když se něco stane, můžete víno prodat, nebo "alespoň" vypít. Vypadá to možná trochu zastarale, nicméně přesně víte, do čeho investujete a víno máte někde uskladněné, říká Zlatko Míčka, jeden z největších českých expertů na investice do vína.

Jaký bude podle vás pro víno "investiční rok 2010"? Signalizují něco již první aukce, například Hospice de Beaune?

V tuto chvíli o tom můžeme těžko hovořit. Co si budeme povídat, úroveň ceny vína se stanovuje jednoznačně ve Francii v Bordeaux. Málokdo však ví, že prvním investičním impulzem, který má vliv na ceny v Bordeaux, je již aukce Hospice de Beaune v listopadu, kde se již prodává ročník vína, ve kterém aukce probíhá, čili v listopadu tohoto roku se na této aukci bude dražit ročník 2010. Kdežto v Bordeaux se bude tento ročník prodávat až v roce 2011.

V minulém roce byly v Bordeaux nesporně nejvyšší ceny od roku 2000. Podíváme-li se však na předcházející aukci Hospice de Beaune, zjistíme, že impulz k takovýmto vysokým úrovním cen tam opravdu byl. Jinak tomu nebylo ani v minulých letech. Konkrétně Burgundsko na tom bude tentokrát kvalitativně lépe než Bordeaux, kde byl problém se srážkami. Očekávejte tedy vína kvalitní a méně kvalitní, rozhodně to nelze srovnat s rokem 2009, kde tento ročník "en primeur" je nejlepší za posledních 40 let, což se samozřejmě také odrazilo na cenách.

Nejmladší "en primeur", do kterého se dá investovat, je ročník 2009. Jak se vyvíjí jeho investiční hodnota?

Tento velmi úspěšný ročník se prodával za čtyřnásobné ceny ve srovnání s ročníkem 2008. Překvapilo nás, že byl i lepší než ročník 2005, protože jsme očekávali stejnou úroveň, avšak nakonec se ročník 2009 prodával o 20 až 30 % dráž. Pokud ještě je někde nabídka tohoto ročníku za ceny, se kterými se obchodovalo v prvním kole, tak se stále ještě vyplatí do toho investovat. Silně o tom však pochybuji, protože to je už rozprodané a každý by vám to prodal s přirážkou tak 80 až 100 %.

Máte ještě jiné oblíbené ročníky, do kterých lze investovat?

V podstatě za investiční ročník můžeme považovat vždy jen ten poslední, všechny starší ročníky jsou víceméně spotřebitelské. Nepočítám sem ty, které již začínají mizet z trhu. V tomto okamžiku může do těchto vín investovat a počkat právě na tuto druhou vlnu, kde půjde cena prudce nahoru z důvodu již malého množství vín na trhu. Třeba ročník 2009 ještě asi na trhu seženete, ale nakoupili byste ho už s přirážkou třeba 80 % nad nákupní cenou, za kterou si ho obchodník pořídil.

S jakým časovým horizontem investice do vína musí tedy investor počítat, pokud chce své prostředky tímto způsobem zhodnotit?

U en primeur se to dělí na více skupin. Pro představu v první skupině jsou vína zrající přibližně 5 let, v druhé skupině do 10 let a v té třetí to jsou vína zrající 15 let a více. Prémiová, tedy nejdražší vína jsou samozřejmě z té třetí skupiny. Jejich cena jde prakticky během 1 až 2 let prudce nahoru, ale jsou neprodejná. Čeká se totiž, až uplyne doba zrání a přijde zákazník, který je ochoten zaplatit takto vysokou cenu, protože to víno chce prostě vypít.

Pokud chci víno prodat dříve, ještě před dozráním, tak to ode mě nějaký investor sice koupí, ale požaduje taky prostor pro svoji investici. Tudíž se s ním musím o svůj zisk podělit. Například nakoupím-li víno za 600 a za 2 roky bude mít cenu 1 000, tak ho prodám dalšímu investorovi třeba za 800. Odevzdávám tedy část rozdílu mezi nákupní a aktuální tržní cenou.

V Londýně se dá investovat do vína přes finanční nástroje typu fondů, což může investorům ulehčit práci, tedy správné skladování, a hlavně tak mají možnost lepšího zlikvidnění investice. Dává podle vás fyzická investice do vína stále smysl?

My uskladnění zajišťujeme, v tom bych neviděl až takový problém. Fondy těží spíše z toho, že pokud nakoupíte víno ve fyzické podobě, tak se na vás vztahuje daňová povinnost. Na druhou stranu je to reálná investice a kdykoli se něco stane, můžete víno prodat, nebo "alespoň" vypít. Vypadá to možná trochu zastarale, nicméně přesně víte, do čeho investujete a víno máte někde uskladněné. Kdežto u investic do těchto typů fondů neovlivníte, zda fond investuje dobře.

Vývoj cen vína se dnes dá sledovat pomocí indexů Liv-ex 100 nebo Liv-ex 500? Je to dobrý indikátor? Máte i vy svůj "osobní" index?

Tyto indexy se zpravidla řídí jen podle anglického trhu. Mají určitou vypovídací hodnotu, ale nemyslím si, že by to byl indikátor, podle kterého by se měli investoři řídit. Já mám svůj vlastní index, kde průběžně sleduji asi 12 webů, které jsou napojeny na Château, a vím, že skutečně ty miliony lahví vlastní a seriózně s nimi pracují. Podle toho, jak se tam vyvíjejí ceny, vytvářím doporučenou tržní cenu, se kterou se dá uspět. Na základě tohoto zjišťuji zhodnocení od okamžiku nákupu vína, porovnávám výkonnosti v jednotlivých letech apod.

Jsou v těchto indexech zahrnuta také vína z "Nového světa"? Jakou vůbec mají vína například z JAR, Chile nebo USA investiční hodnotu?

V indexech jsou zahrnuta z největší části vína z Bordeaux, stejně jako my obchodujeme převážně jen s těmito víny. Hlavním důvodem, proč se vína z nového světa tolik neobchodují, je nízká likvidita. Jestliže jsou pitelná v horizontu jednoho až tří let, je zde malý prostor pro investici. Vína také v zásadě nejsou tak kvalitní.

Faktorů působících na kvalitu vína z nového světa je více. Například zavlažování půdy má negativní dopady a ve Francii je tato metoda dokonce zakázána. Vlastně se tam produkují jen vína pro rychlou spotřebu, tedy místní účel. Jediný vyvinutý trh s víny, jak už jsem říkal, je v Bordeaux a v Burgundsku. V menší míře bych ještě zmínil Itálii a Španělsko, kde mají kvalitní, dlouho zrající vína, ale zase s nimi nejde obchodovat jako s víny z Bordeaux, protože produkce je omezená a zdaleka by nenasytila trh.

 

Právě se děje

Další zprávy