Je tu moravský unikát. Do měst míří burčákomaty

Tomáš Fránek
10. 9. 2010 14:51
K zákazníkům míří moravský unikát - zařízení na prodej kvalitního burčáku
sklenice s vínem
sklenice s vínem | Foto: Veronika Skálová

Valtice - Vinaři z Moravy vymysleli a nechali si patentovat způsob jak dostat co nejkvalitnější burčák co nejrychleji ke svým zákazníkům - začali nabízet speciální patentované zařízení burčákomat.

Vinařství Chateau Lednice v zemi jako první rozmístní burčákomaty ve všech velkých městech v Česku, půjde asi o dvacet míst.    

Burčákomat je speciální nerezovou kulatou vertikální nádobou s nepřerušeným chladícím systémem. Firma si jej nechala patentovat stejně jako postup prodeje. Burčák se z chladícího zařízení stáčí na teplotu 4 - 10 stupňů Celsia.

Kvalitní až na stůl

"Burčák se často prodává různě u silnic, což nám přišlo nedůstojné. Je jasné, že každý nemůže pro burčák jet k vinaři do sklepa, tak jsme začali hledat řešení, jak jej v dobrém stavu dopravit přímo k zákazníkům," uvedl jednatel společnosti Chateau Lednice Roman Žďárský.

Vinaři z Lednice mošt připravovaný k výrobě burčáku prudce zchladí a poté jej dopraví na prodejní místa, kde si nápoj lidé budou moci koupit.

"Tento mošt se opětovně rozkvasí v několika hodinách do optimálního stavu burčáku. Pokud zákazník nepřeruší chladící proces, může si sám uchovat burčák v ledničce a vyčkat s jeho konzumací na správný okamžik," řekl k nové technologii vedoucí marketingu firmy Petr Krejčík.

Takový postup podle vinařů zaručuje nejvyšší možnou kvalitu burčáku.

Burčák se - po vstupu země do Evropské unie - musí prodávat jako česká národní specialita za specifických podmínek, vyplývajících ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Jako burčák tak může být označen nápoj vyrobený pouze z hroznů z tuzemských vinic a musí být uvedeno, kdo burčák vyrobil.

Specialita z Česka

Burčáku se na podzim prodají desítky tisíc litrů, na trh jej dodávají jak malí vinaři, tak velcí producenti.

Kromě sklepů a vinoték se často burčák prodává u silnic. Stát letos už kvůli prodeji falšovaného burčáku poprvé v historii sáhl až k nejtvrdšímu trestu, ke zrušení firmy.

O živnostenské oprávnění, tedy možnost podnikat a prodávat burčák, přišla společnost E.S.E. z Miroslavi na Znojemsku.


 

Právě se děje

Další zprávy