Brno - Oblíbené občerstvení na cesty, plněné bagety, jsou přibližně v desetině případů špatně označené nebo uskladněné.
Při svých 173 kontrolách v obchodech s občerstvením u autobusových a vlakových nádraží, na benzínkách i v prodejních automatech, to zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Celkem prověřili 274 vzorků, u třiceti z nich našli nedostatky. Zkažené suroviny ale byly pouze v jediné z kontrolovaných baget. Nejčastější chybou bylo nedostatečné označení na obalu - chyběly například údaje o teplotách skladování, výrobci, vyznačení podílu důležitých surovin a podobně.
Někde nebyly v chladničce
V devíti případech pak nebyly bagety správě skladované. „Inspektoři kontrolovali podmínky uchování plněných baget, které musí být uloženy v chladicích zařízeních. V devíti případech byly výrobky buď uloženy zcela mimo chladicí zařízení anebo chladicí zařízení nebylo funkční," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídová.
Celkem třicet vzorků podrobili inspektoři mikrobiologické analýze. Kontrolovali zejména výskyt bakterie listerie, u baget obsahujících vajíčka i výskyt salmonely. Všechny namátkou vybrané vzorky byly bezpečné.