Míst v letadlech na cestě za zimním koupáním bude méně

Veronika Skálová CzechNews, Veronika Skálová
6. 9. 2010 17:26
Cestovky se bojí, aby nemusely rušit rezervace. Raději objednaly méně místa v zimních charterech.
Na zimní zájezdy za exotikou vyrazí méně lidí, řekly si cestovky a objednali méně míst. Ilustrační foto.
Na zimní zájezdy za exotikou vyrazí méně lidí, řekly si cestovky a objednali méně míst. Ilustrační foto. | Foto: Jiří Jelínek

Praha - Po klesajícím zájmu o letecké zájezdy v právě končící letní sezóně se cestovní kanceláře staví k té zimní opatrněji. Na zimní pobytové zájezdy u moře v exotických destinacích objednaly o 40 procent míst v charterových letech méně než před rokem.

Informovala o tom ČTK s odkazem na mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) Tomia Okamuru. Důvodem je podle něj vyšší obezřetnost, kterou mezi cestovními kancelářemi vyvolala ekonomická recese a s ní související chování zájemců o zájezdy.

"Cestovní kanceláře vyhodnotily krizi a přistoupily k zimní sezoně jako k té letní. Nikdo se samozřejmě nechce dostat do ekonomických problémů, proto ta opatrnost," konstatoval Okamura. Cestovní kanceláře se omezením míst snaží minimalizovat nabídku last minute, která je pro ně ekonomický nevýhodná.

Ceny zájezdů zůstávají stejné

Podle očekávání ACČKA poklesne počet zájemců o zimní koupání u moře pod 100 tisíc, z toho jen něco přes 40 tisíc využije služeb cestovních kanceláří, zbylí si dovolenou zařídí sami.

Z České republiky budou v zimě odlétat charterové lety do 12 zemí, což je o jednu destinaci více než před rokem. Z nabídky vypadla Kolumbie, zato se v ní nově objevil Vietnam a Jamajka. I nadále se bude létat do Thajska, Dominikánské republiky, Keni, na Kubu, do Mexika, Kostariky, Venezuely, na Zanzibar, do Salvadoru a na Kapverdské ostrovy.

Ceny zájezdů se v porovnání s loňským rokem nijak dramaticky nezmění.


 

Právě se děje

Další zprávy