Raději po souši než vzduchem.Češi šetřili na dovolených

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
31. 8. 2010 15:25
Letos jsme sice více jezdili do zahraničí, ale letecké zájezdy nás nelákaly.
V kurzu byly letos takové země, kam se snadno dojet autem. Ilustrační foto.
V kurzu byly letos takové země, kam se snadno dojet autem. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Trojlístek dovolenkových destinací Chorvatsko, Slovensko a Itálie byl ještě populárnější než dřív. Češi jim letos při výběru dovolené dali body navíc - za malou vzdálenost, kterou lze snadno urazit autem.

Jak potvrzují klesající čísla cestujících v charterových letech i anketa agentury ČTK mezi cestovními kancelářemi, Češi si sice letos dopřáli zahraniční dovolené častěji než v loňském roce, i nadále se ale snažili zvolit co nejlevnější variantu.

"Situace kolem zahraničních dovolených se oproti loňsku zlepšila. Přibližně polovinu všech zahraničních dovolených Češi letos strávili buď v Chorvatsku, na Slovensku nebo v Itálii, což jsou zároveň tři nejpopulárnější letošní české zahraniční dovolenkové destinace," řekl ČTK mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Zároveň se letos Češi spolehli na nabídky "last minute", což se jim nakonec příliš nevyplatilo. Poptávka tak v létě převýšila nabídku. "To se projevilo v mírnějším snižování cen u nabídek na poslední chvíli. Ty zlevnily v průměru o deset procent, zatímco loni to bylo až 30 procent," konstatoval Daniel Plovajko z cestovní kanceláře Fischer.

Pokud se Češi rozhodli pro letecký zájezd, často mířili do Turecka. Tato jediná letecká destinace nepřišla v porovnání s loňským rokem o přízeň turistů. Naopak propad pocítili Řekové - nejspíš jako důsledek dluhové krize a s ní souvisejícími stávkami.

 

Právě se děje

Další zprávy