Kuřáci drahé cigarety nechtějí,Philip Morris klesl zisk

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 8. 2010 10:25
Na prodeji v letošním roce se podepsalo zdražení cigaret. Předzásobení prodejci odebírali méně.
Dodávky v Česku klesly o 6,3 procenta, na Slovensku stagnovaly. Ilustrační foto.
Dodávky v Česku klesly o 6,3 procenta, na Slovensku stagnovaly. Ilustrační foto. | Foto: Michal Štůsek

Kutná Hora - Zvýšení daní, které zvedlo cenu cigaret, zřejmě zasáhlo kuřáky na citlivém místě. Naznačují to výsledky společnosti Philip Morris, která je největším výrobcem tabákových výrobků v Česku.

Společnost za první pololetí vykázala čistý zisk 1,12 miliardy dolarů. Tržby společnosti bez započítání spotřební daně a DPH vzrostly meziročně o jedno procento, provozní zisk klesl o 4,6 procenta, zisk před zdaněním o 3,5 procenta.

"Zvýšení DPH a spotřební daně vedlo k redukci kapacity tuzemského cigaretového trhu, trend nižší spotřeby vzhledem k pomalému oživení zřejmě přetrvá do konce roku," komentovala společnost své výsledky.

Lidé si totiž v prvním pololetí kupovali méně cigaret než před rokem. Dodávky společnosti do České republiky klesly o 6,3 procenta, na Slovensku stagnovaly na úrovni loňského roku. Celková bilance dodávek zůstala 0,4 procenta v kladné bilanci jen díky rostoucímu vývozu české továrny, který se zvýšil o 6 procent.

V loňském roce vykázala společnost, která vyrábí například značky Marlboro, L&M, ale i české Petra, Sparta nebo Start, nárůst zisku o 40 procent. Zvýšení prodeje na konci roku 2009 se však podepsalo na pololetních výsledcích - před zvyšováním daně se totiž prodejci předzásobili.

 

Právě se děje

Další zprávy