Konec pro klasické žárovky. Začíná platit zákaz EU

Tomáš Fránek
30. 8. 2010 11:14
V Evropské unii se už nebudou vyrábět 75 wattové žárovky
Foto: Aktuálně.cz

Berlín/Praha - Středa znamená další milník v boji Evropské unie proti využívání neúsporných klasických žárovek.

Od 1. září totiž nesmí na trh žárovky s výkonem 75W a vyšším. Jde o další krok, který má z trhu vytlačit neúsporné žárovky. Už od minulého roku se nesmí vyrábět a prodávat 100 wattové žárovky.

"Pokud bude mít dovozce či distributor na skladě žárovky o výkonu 75W a vyšším, které byly uvedené na trh před 1. září 2010, může tyto výrobky uvést na trh a doprodat je svým zákazníkům i po tomto datu. Nesmí však do prodeje zařadit žárovky, které získal po 31. srpnu a které nesplňují podmínky prodeje, tedy nejsou čiré a mají příkon 75 W a vyšší," uvedl mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Příští rok skončí další

Příští rok pak musí výrobci zastavit produkci 60 wattových žárovek, v roce 2012 se už v unii nebudou vyrábět klasické žárovky s výkonem 40 wattů.

Evropská komise rozhodla o zastavení výroby klasikcýh žárovek proto, že jsou neefektivní. Na světlo totiž využijí pouze pět procent příkonu, úspornější žárovky přitom využívají na světlo asi 25 procent příkonu.

Německý úřad pro ochranu životního prostředí uvedl, že náklady na elektrickou energii využitím úspornější žárovek klesnou o desítky eur. A kdyby se v Německu všechny klasické žárovky vyměnili za úsporné, snížila by se produkce kysličníku uhličitého asi o 4 miliony tun ročně.

Brusel odhaduje, že se v celé Evropské unii díky zákazu klasických žárovek šetří elektřina, která odpovídá spotřebě celé Belgie. Ročně by se tak měly o 32 milionů tun snížit emise oxidu uhličitého.

Kritik Klaus

Ačkoli úsporné zářivky jsou dražší než tradiční baňky se zatočeným drátkem, rodinám by se měly peníze poměrně rychle vrátit.

Mezi kritiky výměny klasikých žárovek za úsporné patří český prezident Václav Klaus. ten minulý rok vyzval vyzval lidi, aby si pořídili dostatek klasických žárovek.


 

Právě se děje

Další zprávy