Svateb je sice méně, ale rozhodně se na nich nešetří

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 8. 2010 6:20
Průměrná svatba přijde na víc než 100 tisíc, ale snoubenci si na ni raději naspoří, než by si půjčovali.
Svatba nemusí být královská, aby královskou sumu stála, vědí svatební koordinátoři. Ilustrační foto.
Svatba nemusí být královská, aby královskou sumu stála, vědí svatební koordinátoři. Ilustrační foto. | Foto: Repro: SVT

Brno - Velký den obvykle přijde na velké peníze. A hospodářská recese, která se přes Česko přelila, na tom nic nezměnila.

Čísla z matrik potvrzují - svatebních obřadů se odehrává v krizi méně. Ale svatební koordinátoři jedním dechem dodávají - lidé rozhodně na výdajích nešetří víc než před krizí.

"Určitý odliv klientů jsme sledovali v loňském roce, především u zahraniční klientely, kterou nejspíš krize postihla víc než místní. V letošním roce ale už se opět vracejí. Svatbu přece jen nemůžete odkládat donekonečna," poznamenala Iva Vinklerová, jednatelka brněnské agentury Dolce Vita.

Běžná svatba za 100 tisíc. Ale jinak i za milion

I přes menší počet pořádaných svateb se ale příliš nemění částka, kterou lidé za svůj velký den zaplatí.

"Průměrná svatba se i dnes pohybuje kolem 50 hostů, a pokud se má uskutečnit v Praze, obvykle stojí okolo 150 tisíc korun," konstatovala svatební koordinátorka Adéla Smržová z pražské agentury Svatba trochu jinak.

O mnoho nižší ale není částka ani v případě, že se obřad i hostina uskuteční mimo hlavní město. A nezasahuje do ní svatební koordinátor.

"Na naší svatbě bude pětatřicet lidí, pro všechny jsme zajišťovali ubytování a výsledná cena přesáhne 100 tisíc korun. Všechno si organizujeme sami," krčí rameny osmadvacetiletý Pavel, který se bude za dva týdny ženit v jižních Čechách. Peníze s přítelkyní našetřili.

Nevěsta Lenka, která plánuje tradiční moravskou svatbu pro 55 lidí, má velmi podobný rozpočet. Ani ona nepožádala o pomoc profesionální koordinátory. "Šetříme asi tři čtvrtě roku, ale pomůžou i rodiče. Část zaplatí ti moji, část rodina mého snoubence," vysvětluje.

Iva Vinklerová zase upozorňuje, že stanovit "obvyklou" cenu pro zorganizování svatby je složité. "Záleží samozřejmě i na počtu hostů, pořádali jsme i svatby se 160 hosty. Nejdražší pak byla svatba, která přišla celkově na 1 200 000 korun. Tam ale půl milionu stály jen prsteny," upozornila Vinklerová.

Půjčka? Ani náhodou

Průměrně jeden rok je obvyklá doba, po kterou snoubenci na veselku spoří, potvrzuje i průzkum GE Money Bank mezi svatebními agenturami.

"Podle stejného průzkumu před třemi lety si lidé dříve potřebnou částku půjčovali. Vlivem hospodářské krize však lidé začali více využívat depozitní produkty, a na svatby raději šetří. Většina oslovených svatebních agentur uvedla, že si lidé začínají šetřit na svatbu rok před sňatkem, někdy i déle," uvedla ve své zprávě banka.

Nechuť k žádání o půjčku kvůli svatbě potvrzují i ti, kdo se k uzavření sňatku chystají. "Rozhodně jsme se kvůli svatbě nechtěli zadlužit," říká kategoricky Lenka.

A o snoubencích, kteří by si pořídili "svatbu na splátky" neví ani svatební koordinátorky. "I v případě, že nákladnost jejich plánů snoubence překvapí, nesetkala jsem se s tím, že by mluvili o půjčce. Nějakou sumu mají vždycky připravenou, v případě, že je cena vyšší, pak zbylou částku dají nějak dohromady," dodala Iva Vinklerová.

 

Právě se děje

Další zprávy