Nejlepší vinař roku: Opět Josef Valihrach z Krumvíře

Radek Pecák Radek Pecák
20. 8. 2010 11:06
Vína hodnotili špičkoví zahraniční someliéři
Vinař Josef Valihrach
Vinař Josef Valihrach | Foto: www.valihrach.cz

Praha - Již druhé vítězství v soutěži Vinař roku České republiky získal Josef Valihrach z Krumvíře. Vinařství Josef Valihrach sídlí v obci Krumvíř, která patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti.

Na druhém místě se v uznávané národní soutěži vín umístil Petr Skoupil z Velkých Bílovic, který byl Vinařem roku 2008. Třetí místo obsadil vinař Lubomír Gregorovič z Milotic a jeho Vinařství Metroflora.

„O výsledku rozhodla porota složená ze světových degustátorských odborníků," řekl Petr Marek, ředitel soutěže Vinař roku. „Mezi nimi byla vinařská celebrita nejvyššího formátu, uznávaný Master of Wine, John Umberto Salvi. Vedle něj v odborné porotě zasedali další dva špičkoví zahraniční sommeliéři Sarah Abbott a Jonathan Pedley, který je jedním ze zakladatelů britské Vinařské akademie," dodal Marek. Finálové komisi předsedal nejlepší český sommeliér Ivo Dvořák.

Ve finále bylo osm vinařství

Do nejužšího finále soutěže se dostalo se svými kolekcemi vín osm vinařství. Na počátku ale someliéři hodnotili 500 přihlášených vín.

V rámci slavnostního vyhlášení byla kromě prvních třech míst vyhlášena také cena za tradiční a přírodní postupy ve vinařství, kterou získal Richard Stávek z Němčiček. Do Síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden vinař Josef Peřina z Drnholce.

Josef Valihrach obhospodařuje 15 hektarů vlastních vinic. Na rozdíl od mnoha jiných vinařů se nespecializuje na prodej mladých vín, ale nechává je dozrát. Jeho vína ochutnával například princ Charles a jsou podávána i při oficiálních státních návštěvách.

 

Právě se děje

Další zprávy