Sazce po krku? ČSSD předložila vlastní zákon o hazardu

Ekonomika Ekonomika
11. 8. 2010 15:30
Sociální demokracii chce, aby sázkové společnosti odváděli jednotnou daň 22 procent.
Foto: Chance a.s.

Praha - Sociální demokracii se zdají tři roky příliš dlouhé na to, aby se čekalo na vyšší zdanění sázkových společností a vůbec tvrdší postup státu vůči hazardu.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka informoval, že jeho strana předložila vlastní návrh loterijního zákona.

Sociální demokraté v něm počítají s jednotnou sazbu pro odvod části výtěžku z loterijních her na veřejně prospěšné účely, a to ve výši 22 procenmt. Z této částky může provozovatel odvést až 80 procent výtěžku příspěvkovým organizacím státu či krajů, obecně prospěšným společnostem, nadacím, či církvím.

Peníze by podle zmíněného návrhu molha sázková společnost poskytnout obcím, krajům, nebo dokonce přímo "státním sportovním reprezentantům k použití v zahraničí pro státní sportovní reprezentaci".

Tři roky? To je nikdy

Vláda Petra Nečase také počítá s novými pravidly pro hazard, ale ČSSD se nelíbí, že podle programového prohlášení je slibuje až za tři roky. "To je jako nikdy," řekl Sobotka.

Sociální demokracie je přesvědčena, že připravila zákon, který přinese víc peněz do sportu. Míní tím 20 procent, které zákon určuje jako minimální odvod na účet ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Navrhovaná novela ale také významně posiluje pravomoc obcí při povolování hracích automatů, sázkových her a dalšího hazardu na svém území.

Podobný zákon už jednou sněmovna schválila. Před volbami. Jenže poté, co ho vetoval prezident Klaus, už se do voleb nestihl znovu projednat a tak nikdy nevstoupil v platnost.

 

Právě se děje

Další zprávy