Fotky z mobilu levné aparáty nevytlačí, tvrdí prodejci

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 8. 2010 14:51
Čtvrtina Čechů fotí dovolenou na mobil, trh s fotoaparáty to nijak neohrožuje.
I když má fotoaparát stejné rozlišení jako přístroj v mobilu, podle expertů jsou fotografie z něj kvalitnější díky skleněné čočce. Ilustrační foto.
I když má fotoaparát stejné rozlišení jako přístroj v mobilu, podle expertů jsou fotografie z něj kvalitnější díky skleněné čočce. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Najít v nabídce prodejců mobilní telefon bez fotoaparátu je prakticky nemožné. Češi si této samozřejmosti stále více užívají a téměř čtvrtina z nich na svůj mobil pořizuje i snímky z dovolené. Ve svém průzkumu to zjistil internetový srovnávač cen Heureka.cz.

"Na dovolených Češi nejčastěji svoje zážitky zachycují na digitální fotoaparáty, tento způsob využívá 60 procent. Pouze s mobilem si vystačí přibližně čtvrtina Čechů," shrnul výsledek průzkumu Tomáš Hodboď.

Pouze tři procenta respondentů dokumentují své prázdninové zážitky na klasický fotoaparát a jen dvě procenta Čechů nepořizují vůbec žádné fotografie.

Zvrat v zájmu o fotoaparáty? Těžko

Podle těch, kdo fotoaparáty i mobily prodávají, to ale neznamená, že by fotoaparáty v mobilech nahrazovaly jednoduché digitální fotoaparáty.

"Levnější kompakty jsou pořád populární. Je pravda, že si lidi zvykli k nám chodit fotoaparát vyzkoušet a pak si ho koupí na internetu o něco levněji. Hlavní vlna zájmu proběhla před dovolenými, ale rozhodně bych neřekl, že by foťáky vytlačovaly mobily," poznamenal prodavač z obchodu s fotopříslušenstvím v centru Brna.

Kvalita fotografie pořízená fotoaparátem v mobilu a digitálním přístrojem se stejným rozlišením se podle odborníků liší. "Mobilem fotíte přes plastovou čočku, což je na výsledku poznat. Zvlášť pokud si snímky prohlížíte v počítači a chcete s nimi dál pracovat," upozornil Jan Samko z internetového obchodu Alza.cz.

Podle něj tyto statistiky zkreslují "chytré telefony", především iPhone od Applu. Lidé je často využívají k fotografování momentek, které pak obratem sdílejí na sociálních sítích na internetu.

"Lidé takto fotí ale například při víkendovém výletu, ale pokud chtějí opravdové fotky z dovolené, vezmou si raději fotoaparát," dodal Samko.

 

Právě se děje

Další zprávy