Bramborové hranolky budou kratší. Kvůli suchu

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 7. 2010 8:00
Němci už vědí, že jejich brambory budou menší. Češi chtějí počkat na září, ale už tuší, že dopadnou stejně.

Praha, Berlín - Máte rádi dlouhé hranolky? Pak si budete muset nechat zajít chuť. Dlouhé sucho v uplynulých týdnech totiž zkrátí délku hranolků z letošní úrody brambor.

Jistě to potká hranolky z brambor vypěstovaných v Německu, ale podobné potíže už zvolna připouštějí i čeští bramobráři.

Výrobci hranolků používají při výrobě výhradně největší hlízy brambor a právě těch bude letos méně než obvykle. Německý agrární svaz už minulý týden upozornil, že velkých brambor, které jsou pro výrobu hranolků ideální, nebude dostatečné množství.

"Hranolkový průmysl a spotřebitelé se budou muset spokojit s kratšími hranolky. Menší vzrůst brambor znamená, že hranolky budou dlouhé nanejvýš 45 milimetrů, přičemž obvyklá délka je 55 milimetrů," řekla agentuře Reuters mluvčí Německého agrárního svazu Verena Telaarová.

Jak se nyní daří v Česku pěstovaným bramborám, zatím zemědělci jen odhadují. Ale tuší, že to bude odboné jako v Německu. "Je pravda, že některé porosty jsou od jara poškozené, některé se zasázely kvůli počasí později. Výnos tedy nejspíš bude nižší. Ale ještě pořád je příliš brzy odhadovat skutečnou velikost hlíz," konstatoval ředitel Vesa Velhartice Viktor Kopačka.

Výrobci: už nyní jsou brambory menší

Producenti hranolků se už připravují na to, že z českých brambor letos vyrobí v průměru kratší kousky než v předchozích letech.

"Brambory jsou menší než obvykle. Ale hlavní sklizeň je až v září, takže naděje ještě existuje. Teprve pak to budeme vědět s jistotou," přiznal Aktuálně.cz zástupce jednoho z velkých českých výrobců hranolků, který si nepřál uvést jméno, protože není oprávněn komunikovat s médii.

I kdyby ale hlízy z Česka byly nakonec stejně velké jako při loňské úrodě, část v Česku vyrobených hranolků bude přece jen kratší. Mimo hlavní bramborovou sezonu totiž výrobci dováží plodinu právě z Německa, kde už se zemědělci k menším bramborám přiznali.

Neúroda velkých brambor ale neznamená, že dlouhé hranolky zmizí úplně. Výrobci se rozhodli míchat v sáččích víc velikostí. V každém pytli s hranolky by tedy měly být i ty nejdelší, přesahující pět centimetrů. "Namísto obvyklých 60 procent jich teď bude například 50 procent, někde možná méně," vysvětlil už zmíněný výrobce hranolků z české firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy