Ceny benzínu a nafty klesly. Ale moc to nepoznáme

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
26. 7. 2010 15:43
Nejdráže se tankuje na jižní Moravě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Na účtenkách za tankování u čerpacích stanic se to sice příliš neprojeví, ale podle statistik je to skutečnost. Ceny pohonných hmot v ČR, jak benzínu, tak i nafty, opět o něco klesly.

Pokles cen již trvá pátý týden. Nejdražší nafta podle statistik společnosti CCS byla v republice předposlední červnový týden. To stála 31,40 Kč za litr. Od té doby se jí cena snížila v průměru o 31 haléřů. 

O benzínu platí víceméně totéž. Taktéž jeho cena vrcholila koncem června na úrovni 32,45 Kč. Nyní se tankuje litr v průměru o 27 haléřů levněji za 32,18 Kč.

V příštích týdnech se sice žádné velké zlevňování neočekává, ale ceny by alespoň již neměly růst.Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum budou v příštích dnech ceny pohonných hmot stagnovat. Cena ropy se vyšplhala až k úrovni 80 dolarů za barel. "Distribuční marže a další mírné posilování koruny by však růstu cen benzinu a nafty mělo zabránit," uvedl.

Nejdráže se tankuje na jižní Moravě 

Nejdražší benzin Natural 95 byl v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji. Jeho cena zde proti minulé neděli stoupla o devět haléřů na 32,79 koruny na litr. Následoval Plzeňský kraj, kde benzin během týdne zdražil o 27 haléřů na 32,56 Kč/l. Třetí nejdražší byl benzin ve Zlínském kraji, kde cena litru stoupla o 11 haléřů na 32,55 koruny. Naopak  nejlevnější benzin byl k dostání v Olomouckém kraji. Litr zde stál v průměru 31,63 Kč. Následoval Královéhradecký kraj, kde řidiči zaplatili v průměru 31,64 Kč/l.

Nafta byla také nejdražší v Jihomoravském kraji, její cena zde proti minulé neděli vzrostla o 19 haléřů na 31,75 Kč/l. Následoval Zlínský kraj, kde motoristé v neděli zaplatili 31,63 koruny za litr. Na Vysočině stál litr nafty 31,48 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy