Letošní pálenky bude málo, meruněk je nejméně za 30 let

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 7. 2010 8:50
Kdo se spoléhá na vlastní úrodu, nejspíš mnoho nevypálí.
Úroda meruněk je letos špatná, ale ani se švestkami to nevypadá dobře. Velkou likérku zachrání dovoz a zásoby.
Úroda meruněk je letos špatná, ale ani se švestkami to nevypadá dobře. Velkou likérku zachrání dovoz a zásoby. | Foto: Aktuálně.cz

Vizovice, Kobylí - Nejoblíbenější pálenky na Moravě? O tom, že to je slivovice a meruňkovice by pochyboval jen málokdo.

Letošní rok ale bude zřejmě pořádně "suchý". Většina pěstitelů si totiž stěžuje na neúrodu švestek a meruněk. Lahví s pálenkami z letošní úrody tak bude poskrovnu.

U meruněk jde dokonce o nejhorší sklizeň za posledních třicet let. Společnost Patria Kobylí, která je největším pěstitelem tohoto ovoce v Česku, letos nesklidila prakticky vůbec nic, přitom vloni její sady dodaly 1 100 tun meruněk.

Podle předběžných odhadů navíc nebude nijak nadprůměrná ani úroda švestek.

Likérku zachrání dovoz

Lidé, kteří si obvykle nechávají pálit meruňkovici z vlastních zásob tak letos nejspíš nebudou mít na rozdávání. Vizovická likérka Rudolf Jelínek však žádný výpadek kvůli nedostatečné úrodě riskovat nemůže.

"Obchodujeme s více evropskými zeměmi a tím jsme schopni vykompenzovat místní oslabení, tedy například pokud je slabší úroda v Srbsku, nakoupíme více v Rumunsku a Maďarsku. Švestky vykupujeme z dvanácti evropských států," vysvětlil Pavel Hurta, manažer zásobování a nákupu.

Meruňky jsou "předpálené"

Kromě výkupu ovoce ze zahraničí má likérka vytvořené i zásoby z bohatších let. Například vloni si na neúrodu meruněk Česko rozhodně nemohlo stěžovat.

"Díky loňské velice silné úrodě meruněk máme dostatečnou zásobu destilátu právě z tohoto druhu ovoce," dodal Hurta. Že by se z meruňkovice z Vizovic stalo nedostatkové zboží, tedy nehrozí.

Vedení likérky má z řešením potíží se zásobami bohaté zkušenosti. Například letos v březnu přišla pobočka v Chile kvůli zemětřesení a následnému výpadku výroby asi o 500 tun ovoce. I samotná likérka byla poškozena, na obnovení provozu čekala do dubna. Chilský závod má asi poloviční kvasnou kapacitu než ten ve Vizovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy