První letošní krach cestovky zničí dovolenou 200 lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 7. 2010 16:25
CK upřesnila čísla: 44 je v Chorvatsku, 200 jich přijde o dovolenou.
Asi čtyři stovky klientů CK Svobodná cesta na dovolenou neodjede. Ilustrační foto.
Asi čtyři stovky klientů CK Svobodná cesta na dovolenou neodjede. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tři týdny po začátku prázdnin letos přišla první zpráva o krachu cestovní kanceláře. CK Svobodná cesta z České lípy dnes vyhlásila úpadek.

"V Chorvatsku je nyní 44 českých turistů, které nechá cestovní kancelář pobyt dokončit do soboty kdy pro ně pošle autobus.  Pojišťovna už situaci řeší," informoval Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kromě těch, kdo jsou nyní v zahraničí, mělo dovolenou u Svobodné cesty zakoupeno ještě dalších 200 klientů. Těm vrátí peníze pojišťovny. První odhady přitom mluvily až o 400 lidí, kteří už na zaplacenou dovolenou neodjedou.

Společnost oznámení o svém úpadku zveřejnila na internetových stránkách. Informovala, že pro klienty pobývající v zahraničí je návrat domů zajištěn, ostatní se mají obrátit na českou podnikatelskou pojišťovnu.

"Klientům, kteří dosud neodcestovali a mají s naší cestovní kanceláří uzavřenou cestovní smlouvu, budou jejich peníze vráceny formou pojistného plnění na základě oznámení o škodní události. Více informací získáte na stránkách pojistitele, případně na klientské lince ČPP," stojí na internetových stránkách cestovky.

Podle něj působila Svobodná cesta na trhu asi 15 let a soustředila se hlavně na zájezdy do Chorvatska. Ročně jejích služeb využily asi dvě tisícovky lidí.

Jde o zatím první cestovní kancelář v potížích letošního léta. Naposledy měla problémy v lednu Sunny Days, která přišla o licenci. Největším krachem loňského léta byl konec cestovní kanceláře Tomi Tour, kdy se do potíží dostaly stovky turistů.


 

Právě se děje

Další zprávy