Máš dluhy, poletíš. Obchod Kik musí vysvětlit špehování

Tomáš Fránek
22. 7. 2010 15:50
Diskontnímu prodejci oděvů, společnosti Kik hrozí vyšetřování kvůli špehování zaměstnanců
Foto: Profimédia

Dortmund - Jsou to pro obchodní řetězce krušné týdny provázené skandály, které ale zatím zdaleka nekončí.

Především v Německu museli obchodníci čelit tlaku a vyšetřování ohledně chování ke svým dodavatelům v Asii. Nový skandál se už ale týká přímo zaměstnanců v Německu.

Největší středoevropský prodejce levného textilu, diskont Kik, který působí také v Česku, totiž čelí obviněné ze špehování svých zaměstnanců.

Svědectví dnes v televizi

Řetězec měl dlouhodobě sledovat a vyhodnocovat finanční zázemí svých zaměstnanců a lidi, kteří měli třeba vyšší dluhy, vyhazovat cíleně z práce. "Kik byl obviněn z metod používaných východoněmeckou tajnou službou Stasi," napsala například online verze týdeníku Focus.

Počínání řetězce na veřejnost vynesl bývalý okresní manažer firmy Guido Hagelstede, který řídil patnáct německých obchodů firmy. Podle manažera Kik dlouhodobě sledoval finanční situaci svých zaměstnanců a řídil se jí při propouštění z práce. "Cílem bylo, aby z firmy odešli zaměstnanci s velkými finančními problémy," uvedl Hagelstede.

Problematičtí zaměstnanci s vyššími dluhy dostávali často výpověď už ve zkušební době. Hagelstede má dnes večer o praktikách řetězce, které se měly začít už v roce 1998, vypovídat ve večerní vysílání televize ARD. Prověřovat finanční situaci svých zaměstnanců měla firma ve 49 tisících případů.

Řetězec Kik se zatím omezil na prohlášení, že postup, který zmínil manažer firmy, se ve společnosti už neuplatňuje. A vše nasvědčuje tomu, že se postup při prověřování financí lidí týkal pouze Německa.

Podobné obvinění se objevily už minulý rok, státní zástupce v Dortmundu ale nezjistil, že by podobná praxe byla v diskontním řetězci obvyklá a týkala se více případů.

Kik obsazuje střed Evropy

Po zveřejnění výpovědi manažera Hagelstedeho státní zastupitelství oznámilo, že případ bude znovu prošetřovat. K vyšetření a případnému přísnému vyšetření celého případu ale už dnes vyzvali poslanci Zelených.

V současnosti působí na trhu v Rakousku, České republice, na Slovinsku, v Maďarsku a na Slovensku, má dva a půl tisíce obchodů.

Diskontní řetězec Kik vstoupil na tuzemský trh v roce 2007 a loni vykázal nejvyšší nárůst obratu ze všech firem v oboru. Tržby firmy se v roce 2009 i díky rychlé expanzi zvýšily o 157 procent na 821 milionů korun. Společnost Kik v závěru roku 2009 na tuzemském trhu provozovala 94 prodejen.

 

Právě se děje

Další zprávy