Češi loni ukradli v obchodech zboží za 9 miliard

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2010 10:45
Česká republika tak má neslavné prvenství v Unii.

Praha - Z příhraničních měst v Německu i Rakousku sice už před lety zmizely nápisy varující Čechy před krádežemi, ale v Unii zřejmě patříme i nadále k nejzdatnějším zlodějům.

Naznačuje to alespoň studie britské společnosti Centre for Retail Research (Centrum pro výzkum v maloobchodě). Podle ní si zloději z českých obchodů odnesli loni zboží za 9 miliard korun, což představuje nárůst o 6,5 procenta. A Česko je tak v Unii v tomto ohledu jedničkou.

Přitom zdaleka ne všechny krádeže jdou na vrub zlodějů zvenčí. Podle společnosti Special Service International, která se zabývá bezpečnostními technologiemi a ochranou majetku, mají až třetinu krádeží na svědomí neloajální zaměstnanci. Dalších asi 15 procent ztrát pak vznikne chybou samotných obchodníků.

"Zaměstnanecké krádeže se nevztahují jen na fyzicky ukradené zboží. Krade a zcizuje se i firemní know how, kontakty a důvěrné obchodní informace, které prodá zaměstnanec konkurenci či se nechá u konkurence rovnou zaměstnat," konstatoval Zdeněk Procházka ze společnosti Special Service International.

Kromě nedostatečného zabezpečení zboží i dat je na vině podle odborníků i právní systém - zlodějům hrozí za krádež v obchodě, pokud škoda nepřekročí pět tisíc korun, jen přestupkové řízení a pokuta.

"Hrozbou pro zloděje by tak mohla být důsledná dokumentace přestupků páchaných v řadě, čímž by mohlo dojít k překvalifikování drobných přestupků na trestný čin. Na ty by se mohla uplatnit zkrácená forma trestního řízení a eventuálně podmíněné tresty či domácí vězení," dodal Procházka.

 

 

Právě se děje

Další zprávy