Inspekce zakázala zmrzlinu z Hypernovy

Ekonomika Ekonomika
15. 7. 2010 10:03
Zakázaná zmrzlina může být nebezpečná pro alergiky, ale na obale to nebylo uvedeno.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej jedné ze zmrzlin v prodejnách řetězce Ahold, tedy v Albertu a Hypernovách.

Zmrzlina nazvaná Imperium kokos obsahuje arašídy, ale na obalu to její výrobce neuvedl. Agentuře ČTK oznámila zákaz prodej zmrzliny mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Arašídy stejně jako všechny suché skořápkové plody - mandle, pistácie a různé ořechy - patří mezi alergenní složky a jako takové musejí být podle inspekce vyznačeny na obale, kde se uvádí složení potraviny.

"Údaje o složení jsou životně důležité pro osoby trpící alergiemi na některé složky, neboť pouze podle složení poznají, zda určitou potravinu mohou bez obav konzumovat," uvedla Šmídtová.

Mražený krém Imperium kokos se vyrábí v Polsku. Distributorem na české území byl podnikatel Jaromír Macháček - J.A.D. z Litovle. Výrobek bylo možné zakoupit výhradně v provozovnách obchodního řetězce Ahold.

Inspekce krém zakázala a nařídila jeho stažení z oběhu. Přes 10 tisíc balení této potraviny se inspektorům podařilo zadržet ještě ve skladech. Větší část se však už dostala do obchodů. Podle SZPI vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti potraviny nelze vyloučit to, že někteří spotřebitelé mají výrobek stále doma.

Podívejte se v galerii na další výrobky, které inspekce zakázala (hračky)

 

Právě se děje

Další zprávy