Klimatizace nejsou. Obchodníci jich objednali málo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 7. 2010 16:43
Další klimatizace se již dovézt nestihnout. Výroba a doprava trvá tři měsíce

Praha - Někteří obchodníci v prodejnách s elektro sortimentem již totálně vyprodali své zásoby klimatizací a ventilátorů. Ostatním se sklady rychle vyprazdňují. Vyplývá to z průzkumu agentury ČTK.

"Ventilátory jsme už vyprodali. V posledních dnech jsme jich prodávali několik tisíc kusů denně," řekl  ČTK mluvčí sítě 180 prodejen Euronics Bohuslav Komín, podle kterého v nabídce některých obchodů Euronics zůstalo jen několik málo kusů klimatizací, o které mají zákazníci také enormní zájem.

ýrazný nárůst prodeje klimatizací a ventilátorů hlásí v těchto dnech rovněž internetoví obchodníci. Ventilátory a klimatizace už na internetu vyprodala například společnost Electro World. "Naše nabídka tohoto zboží je nyní už jen velmi omezená a každý den ji obměňujeme podle toho, co se nám ještě podaří na trhu skoupit. Obrovská poptávka naše dodavatele zaskočila," řekl mluvčí internetového obchodu Mall.cz Petr Král.

Vloni bylo klimatizací moc, letos málo

Obchodní řetězec Tesco má zatím podle jeho mluvčí Evy Karasové v tuzemských prodejnách dostatečné zásoby ventilátorů. "Jejich prodej v posledních dnech kvůli tropickým teplotám stoupl přibližně o 35 procent. Největší zájem mají zákazníci o stolní typ ventilátorů," uvedla Karasová.

Vloni byla přitom situace opačná. Podle Komína si obchodníci na začátku loňského roku podle Komína pořídili velké zásoby klimatizací a ventilátorů, léto ale nakonec bylo chladné a o zboží nebyl zájem. Na letošek proto výrazně zredukovali objednávky, aby se zásob zbavili.

Ti, kdo klimatizaci chtějí a v obchodech neuspějí, se zřejmě v letošním létě již neochladí. Většina klimatizací se totiž dělá v asijských zemích a a výroba a doprava zboží do Česka zabere tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy